Die Presse: magyar felségjelű C–17-es sértette meg Ausztria légterét

Die Presse: magyar felségjelű C–17-es sértette meg Ausztria légterét

Boeing C–17 Globemaster (Fotó: Wikipedia/Gerard van der Schaaf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO egyik magyar felségjelű C–17-es repülőgépe megsértette Ausztria légterét péntek délelőtt – erről számolt be az osztrák Die Presse című lap az APA hírügynökség jelentése alapján. A szállítógép a felső-ausztriai Attersee felett repült, végül két osztrák Eurofighter fogta el és kísérte ki.

Az érvényes átrepülési engedéllyel rendelkező C–17-es repülőgép az osztrák védelmi minisztérium szerint jelentősen megsértette a szabályokat, amikor a számára kijelölt 10 000–11 000 méteres magasságban kijelölt légifolyosót elhagyta, és mindössze ezer méteres magasságban repült a Salzburghoz közeli tó felett.

Az, hogy a pilóta miért olyan alacsonyan repült, nem tisztázott – írták. Michael Bauer minisztériumi szóvivő szerint a leszállása nem volt esedékes. A szóvivő azt vetítette előre, hogy az incidensnek diplomáciai folytatása várható.

Bauer azt is elmondta, hogy évente 30–50 alkalommal sértik meg repülőgépek az osztrák légteret, ilyen jelentős eltérés az előírt repülési magasságtól azonban az elmúlt 20 évben nem fordult elő. Bauer szerint a történtek veszélyt jelentettek a légi közlekedésre. Az esetet ahhoz hasonlította, mintha egy autós forgalommal szemben haladna az autópályán.