Covidapokalipszisre figyelmeztet egy sanghaji kórház

Covidapokalipszisre figyelmeztet egy sanghaji kórház

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában három év vasszigora után szinte egyik napról a másikra jelentősen lazítottak a covidkorlátozásokon, mivel a lakosság tovább már nem volt képes elviselni a bezártságot, és a gazdaság is megérezte a lezárások hatását. A következmények előre láthatók voltak: a covis esetszámai az egekbe emelkedtek.

Egy sanghaji kórház hivatalos (és a kínai cenzúra által szigorúan ellenőrzött) WeChat csatornáján tett közzé egészen félelemkeltő segélykiáltást a városi covidhelyzetről. A nem létező kínai szólásszabadság közepette csak tippelni tudunk, hogy ha egy kórházigazgató ilyen tragikus üzenetet volt kénytelen közzétenni, akkor vajon milyen súlyos lehet a valós helyzet.

A kórház szerint már most is ötmillió covidfertőzött van a 25 milliós városban, és még idén meg fog fertőződni a város fele. „Idén sem a szenteste, sem a szilveszter, sem a holdújév nem lesz biztonságos – írják. – Ebben a tragikus harcban egész Sanghaj el fog bukni, a kórház teljes (400 fős) személyzete meg fog fertőződni, ők pedig meg fogják fertőzni a családtagjaikat.”

Ezután arról írnak, hogy minden betegük is meg fog fertőződni, mert „nincs választásunk, nem menekülhetünk."

Eközben a hivatalos esetszámok és a halálozási adatok továbbra sincsenek köszönőviszonyban a valósággal. Kína csupán 5241 halálos áldozatot ismer el hivatalosan, ami biztosan csupán a töredéke a valós számoknak. A beszámolók szerint az utóbbi két héten, a korlátozások feloldása óta, a fertőzés megállíthatatlanul terjed, és a hatóságok mintha már feladták volna a küzdelmet.

A modellek szerint 2023-ban akár egymillió kínai covidáldozat is lehet. A független becslések szerint a valós adatok már most is napi több mint egymillió új fertőzöttet és több mint 5000 halottat mutatnának – de Kínában a valós számok elképzelhetetlenek.

(Sky News

Címkék: Kína, covid