„Döglött magyar a jó magyar!” – szankciókat vár a külügy

„Döglött magyar a jó magyar!” – szankciókat vár a külügy

A kispesti Amadou Moutari (j) és Stephane Ghislan Acka, a román Craiova játékosa az Európa-liga selejtező második fordulójában játszott Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova mérkőzésen a győri ETO Parkban 2019. július 25-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány elvárja a román hatóságoktól, hogy körültekintően vizsgálják ki és szankcionálják a botrányos Craiova–Honvéd-meccsen történteket.

A jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésében idézte fel, hogy a mérkőzést megelőző éjjel a magyar szurkolókat sörösüvegekkel és kövekkel dobálták meg, a magyar csapat játékosainak szálláshelyénél petárdákat durrogtattak. A meccsen pedig folyamatosan magyarellenes rigmusokat skandáltak a szurkolók, egyebek mellett például azt, hogy „Döglött magyar a jó magyar!”. Így hát arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány milyen diplomáciai lépéseket tesz most.

A kérdésre válaszoló Menczer Tamás külügyi államtitkár leszögezte, hogy magyar kormány elfogadhatatlannak tart minden magyarellenes megnyilvánulást, így a romániai mérkőzésen történt eseményeket is. – Elvárjuk a román hatóságoktól, hogy a legkörültekintőbben vizsgálják ki az ügyet és a törvényi előírásoknak megfelelően szankcionálják az előállított rendbontókat – írta.

Vérnek kell folynia? | Magyar Hang

Ha így fújják le a mecccset, akkor sem a stadionon belül, sem azon kívül nem tudjuk garantálni mindenki testi épségét! - ezt mondta CS U Craiova-Budapest Honvéd Európa-liga-mérkőzés biztosításáért felelős román csendőrparancsnok, amikor a botrány közben az illetékesek azon tanakodtak, tovább engedjék-e a játékot, vagy se.

Az államtitkár annyit tett még hozzá, hogy a minisztérium rendszeresen együttműködik a szurkolói csoportokkal, és mindent megtesznek a biztonságuk érdekében.

Lapunk is beszámolt a botrányos mérkőzésről. A hosszabbítás végén ugrott a két csapat egymásnak, ekkor a hazai szurkolók egyike egy hanggránátot dobott be a pályára, ami a játékvezető mellett robbant. A detonáció leterítette a bírót és fél órán át ment a tanakodás, hogy mi legyen. A folytatásba beszállt a helyi csendőrparancsnok is, aki jelezte, nem tudja garantálni a szurkolók biztonságát, ha akkor lefújják a meccset. Végül a negyedik játékvezetővel befejeződött a mérkőzés, a tizenegyespárbajban pedig a Honvéd maradt alul.