Donald Trumpon gúnyolódtak NATO-miniszterelnökök

Donald Trumpon gúnyolódtak NATO-miniszterelnökök

Donald Trump Floridában 2019. március 29-én (Fotó: Reuters/Joshua Roberts)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megsértődött és lemondta a szerdai közös NATO-vezetői konferenciát Donald Trump, miután több kormányfő is jól hallhatóan rajta gúnyolódott egy fogadáson. „Már épp elég sajtótájékoztatót tartottunk az elmúlt két napban” – így indokolta hivatalosan az amerikai elnök a döntését.

Nemcsak olyan liberális politikusok nevettek Trumpon, mint mondjuk a kanadai, a holland és a francia vezető, de még Boris Johnson brit miniszterelnök is. „Teljes képtelenség”, reagált később arra vonatkozólag, hogy tényleg ennyire veszik komolyan Donald Trumpot. Valójában viszont az elhangzottak nagyon is ezt mutatták.

A Buckingham Palotában tartott fogadáson maradt bekapcsolva a médiapódium mikrofonja. Emmanuel Macron francia elnök kezdte azzal, hogy nem volt könnyű elszabadulnia a Trumppal közös sajtótájékoztatóról, mert az amerikai elnök negyven percig megállás nélkül beszélt. Justin Trudeau pedig azon nevetett, hogy Trump egyik bejelentése után látható volt, ahogy leesik az amerikai vezető tanácsadóinak álla.

A NATO helyzetéről korábban Macronnal nyílt vitába keveredett Trump, a francia elnök pedig nyilvánosan agyhalottnak nevezte a NATO-t, aminek nagy visszhangja volt. Az amerikai elnök mindenesetre örülhetett: Jens Stoltenberg főtitkár közölte, hogy a tagállamok 2024-ben már 400 milliárddal költenek majd többet a 2016-os szintnél katonai kiadásokra. Ennek még örült is Trump, a gúnyolódásnak viszont kevésbé. Trudeau-t kétarcúnak nevezte, a tervezett közös sajtótájékoztatót pedig lemondta.