Donald Tusk szerint Orbán Viktor nyíltan az oroszok oldalára állt

Donald Tusk szerint Orbán Viktor nyíltan az oroszok oldalára állt

Donald Tusk (Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan kormánnyal van dolgunk, mely nyíltan az orosz álláspontot támogatja, Orbán Viktor ezt nem is titkolja – mondta pénteken újságírói kérdése Donald Tusk. A lengyel ellenzék vezére szerint megpróbál majd tárgyalni a magyar kormányfővel, de neki szerves kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal, ezért nem gondolja, hogy meggyőzhető lenne.

A Portfolio híradása szerint pénteken egy sajtótájékoztatón kérdezték Donald Tuskot arról, találkozna-e Orbán Viktorral, amire a jelenlegi ellenzéki vezető azt válaszolta, hogy szerinte a magyar miniszterelnököt nem lehet meggyőzni, mivel nyíltan az oroszok oldalára állt. Tusk szerepe azért érdekes, mert az október közepén tartott választásokat ugyan az eddig is kormányzó Jog és Igazságosság nyerte Lengyelországban, viszont jó eséllyel nem fog tudni kormányt alakítani, ezért jó esély vanrá, hogy Tusk lesz az ország kormányfője.

Nem becsülném túl az Orbán Viktorra gyakorolt ​​befolyásomat, ma politikailag nem állunk közel egymáshoz – mondta Tusk pénteken. Kijelentette, hogy Orbán kormánya nyíltan átállt az orosz oldalra, szerinte a magyar kormány blokkolja azt is, hogy Lengyelország megkapja a neki járó 800 millió eurót, amekkora értékben fegyvereket adott Ukrajnának.

Meggyőződésem, hogy mától a legtöbb vezető figyelembe veszi a lengyel véleményt, ha ukrán kérdésekről, illetve Magyarországról és Orbánról van szó – tette hozzá Tusk. Kiemelte, hogy megpróbál majd tárgyalni Orbán Viktorral, de nem hiszi, hogy az ő meggyőződése megváltoztatná a magyar kormányfő hozzáállását.