Egész napos kijárási korlátozás jön Orbán laboratóriumában

Egész napos kijárási korlátozás jön Orbán laboratóriumában

Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban érkezik a koronavírus-járvány elleni védekezésről tartott bécsi sajtóértekezletre 2020. április 14-én (Fotó: MTI/AP/APA pool/Roland Schlager)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sebastian Kurz osztrák kancellár Karl Nehammer belügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján bejelentette, a járványhelyzet Ausztriában továbbra sem javul, így „további korlátozásokra van szükség” – adja hírül a Telex. Mint bejelentette, keddtől december 6-ig a tavaszihoz korlátozások lesznek érvényben. Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. Mint hangsúlyozta, már egy kontakt is túl sok, ezért azt javasolta: „Ne találkozzanak senkivel!” A korlátozások a következők lesznek:

  • A napi szükségletek ellátásához szükséges üzletek (bankok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak) kivételével minden bezár, így a plázák is;
  • A fodrászatok, kozmetikusok, masszőrök is bezárnak;
  • Kijárási tilalom érvényes egész napra, csak munka, bevásárlás, kutyasétáltatás, egy szóval nyomós indok miatt hagyhatják el az emberek otthonaikat;
  • Az iskolák kivétel nélkül távoktatásra állnak át;
  • Alkalmazni kell a home office-t mindenhol;
  • Az egyházak továbbra is maguk dönthetnek a vallási szertartások megtartásáról.

Az új szabályok szigorúbban korlátozzák azt is, kivel lehet találkozni a háztartáson kívül. Így csak a nem ugyanabban a háztartásban élő élettárssal vagy egyéb közeli hozzátartozókkal lehet találkozni.

Werner Kogler alkancellár beszélt még arról, hogy a kórházak és az intenzív osztályok helyzete aggasztó, ezért szükség van a korlátozásokra. Ugyanakkor azt is hozzátette, mivel a távoktatás a szülőknek nagy feladat, ezért „az óvodák és az iskolák nyitva maradnak gyermekmegőrzés céljából azok számára, akiknek szükségük van rá.” Az üzletbezárás is nagy nehézségeket jelent, ezért a kiskereskedőknek iparágtól függően 20-60 százalékos kompenzációt ígérnek, ha nem bocsátják el munkavállalóikat. 

Ausztriában Ausztriában október 23. óta kezd drámaivá válni a helyzet, most pénteken 9586, csütörtökön 9262 újonnan regisztrált koronavírusos esetről számoltak be a hatóságok. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.