Egymilliárd euróból függetlenedne Bécs a földgáztól

Egymilliárd euróból függetlenedne Bécs a földgáztól

Napelemeket szerelnek a Tenger Házára (Fotó: Wien Energie /Johannes Zinner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elkövetkező öt évben egymilliárd eurót fektet be különböző projektekbe Bécs energiaszolgáltatója – a Wien Energie –, hogy függetlenné válhasson a földgáztól. Földhőben, hőszivattyúkban, nap- és szélenergiában látják a jövőt.

– Az elkövetkező években teljesen átalakítjuk Bécs energiaellátását: minden egyes euró, amit felhasználunk, hosszú távon függetlenséget, klímavédelmet és árstabilitást hoz a bécsieknek – mondta Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója 2027-ig összesen 1,29 milliárd eurót fektet be, hogy fokozatosan függetlenné válhasson a fosszilis energiahordozóktól. Ebből 625 millió eurót hőtermeléssel kapcsolatos projektekbe, 334 millió eurót a megújuló áramtermelés további kiépítésére, 90 millió eurót a környezetbarát hűtésre, 160 millió eurót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra, valamint 90 millió eurót az ellátás biztonságának további fejlesztésére fordítanak.

A Wien Energie – mint a főváros külképviselete közölte – a napenergia hasznosításában látja a legnagyobb fejlődési potenciált, számos projektet vizsgálnak. A cél, hogy még idén a telepített napelemek terén átlépjék a 100 megawattos álomhatárt. A távhőnek szintén kulcsszerepet szánnak: 2040-re Bécs hőigényének 56 százalékát így szeretnék fedezni. A hőtermelés terén is az alternatív megoldásokban – a földhő és a környezeti hő felhasználásában – látják a jövőt. 2021-ben az előállított távhő 23,6 százaléka már megújuló forrásból származott és tizenötezer lakást valamint százhúsz vállalati ügyfelet kötöttek rá a távhőhálózatra. Ezen a területen is a lokális, kisebb városrészek hőellátását biztosító megoldások kidolgozására koncentrálnak.

A Wien Energie emellett idén kezdi meg az első elektrolízis üzem építését és átalakítják a donaustadti erőmű egyik gázturbináját is, hogy kísérleti jelleggel zöldhidrogént keverhessenek a gázhoz. De kutatják a zöld gázok és a hulladékból keletkező anyagok lehetséges hasznosítását is, illetve a különböző tárolási technológiákat.

Címkék: Bécs