Eldőlt: Donald Tusk az új lengyel miniszterelnök

Eldőlt: Donald Tusk az új lengyel miniszterelnök

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke (k) a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután a Jog és Igazságosság (PiS) pártja által jelölt Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormány nem kapott bizalmat az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozásban 2023. december 11-én. (MTI/AP/Michal Dyjuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek.

Az MTI beszámolója szerint a 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, 10-en nem voltak jelen. Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője. Donald Tusk 2003-2014-ben volt a PO elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007-2014-ben a lengyel kormány élén állt, utána az Európai Tanács elnökének (2014-2019), valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019-2022) tisztségét töltötte be.

Mint megírtuk, a szejm hétfő délután nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak,  mindössze 190 szavazatot kapott 266-tal szemben. Ezzel hivatalosan is biztossá vált: véget ért a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) nyolcéves kormányzása Lengyelországban. A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be. Szakértők szerint az új kormányban minden bizonnyal a Tusk vezette Polgári Koalíció adja majd a legtöbb minisztert, de jut tárca a Lengyel Néppártnak, a Lengyelország 2050-nek és a Baloldali Pártnak is.

Lengyelországban október 15-én tartottak választásokat, 74 százalékos rekordrészvétel mellett. A voksoláson ugyan a PiS szerezte a legtöbb szavazatot, de tudni lehetett, hogy nem tud kormányt alakítani a vele szemben felsorakozó liberális-konzervatív ellenzék, élén a Tusk vezette Polgári Koalícióval viszont igen. (Arról, hogy ezek után borítékolható volt, hogy az Orbán-szövetséges Morawieckinek mennie kell, ITT írtunk.) Andrzej Duda köztársasági elnök, maga is korábbi PiS-politikus, mégis Morawieckit bízta meg a kormányalakítással. Saját szempontjukból volt is értelme a két hetes időhúzásnak: az átmeneti Morawiecki-kormány nagy pénzeket osztott ki hozzá közel álló szervezeteknek, és több új tisztségviselőt nevezett ki fontos posztokra. Így például a Pénzügyi Felügyelet nagyhatalmú vezetőjét, akinek megbízatása november végén járt le, és a PiS öt évre frissen kinevezett emberét az új kormány a hivatal függetlenségét védő szabályok miatt nem tudja leváltani – írja a Hvg.hu.

A hétfői nap történelmi jelentőségét mutatja, hogy Lengyelországban sokak szerint az idei volt a legfontosabb politikai választás az 1989-es rendszerváltás óta. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy többszázezren követték a szejm élő közvetítését a 444 szerint. A hétfői ülésen részt vett a kommunizmus bukása után elsőként megválasztott lengyel elnök, Lech Walesa is, akit álló ováció fogadott. A 80 éves Walesa „Alkotmányosság” feliratú felsőben jelent meg a szejmben. A Jog és Igazságosság kormányzását korábban rengeteg kritika érte az ország nyugati partnerei részéről, mert tudatosan rombolta a lengyel jogállam intézményeit és törekedett a független igazságszolgáltatás megtörésére, hasonlóképpen az orbán-kormányhoz. Orbán egyébként Morawiecki személyében fontos szövetségesét vesztette el, miközben az uniópárti Tusk rendszeresen kritizálja a magyar kormányfőt. A napokban is így tett, amikor kimondta, hogy szerinte Orbán nyíltan orosz érdekeket képvisel. „Olyan kormánnyal van dolgunk, amelyik nyíltan orosz álláspontra váltott. Orbán Viktor ezt nem titkolja” – válaszolta Donald Tusk egy múlt pénteki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy képes lesz-e befolyásolni Orbán politikáját. 

Arról, hogy miért romlott meg az utóbbi időben a magyar-lengyel viszony, és milyen követkeményekkel jár, ha Tusknak hívják az új kormányfőt, részletesen beszéltünk a Reptér podcastban.