Elhagyta New Yorkot a világ legnagyobb kórházhajója

Elhagyta New Yorkot a világ legnagyobb kórházhajója

Fotó: Soós Krisztina

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

New Yorkban a hatóságok immár urai a járványhelyzetnek – ennek legbiztosabb jele, hogy ma délelőtt elhagyta a város kikötőjét az amerikai haditengerészet óriási kórházhajója, az USNS Comfort.

Április elején írtuk meg, hogy egy New Yorkban élő magyar házaspár – akik manhattani, 29. emeleti ablakukból a pont a város kikötőjére látnak – hogyan élték meg a pillanatot március harmincadikán, amikor a kirándulóhajók helyére beúszott a világ legnagyobb kórházhajója. Most azt is lefotózhatták, ahogy a hatalmas vízijármű távozik a városukból.

A haditengerészet északi parancsnoka kedden jelentette be, hogy a hajó hamarosan visszatér Virginia állam Norfolk településén lévő bázisára, ahol felkészül a következő lehetséges bevetésekre, hogy szükség esetén azonnal újra el tudjon indulni. A katonai személyzet addig is részt vesz a katasztrófaelhárításban, ott vetik be őket, ahol szükség van rájuk.

A közel ezer ágyas kórházhajó az eredeti tervek szerint nem koronavírusos betegeket látott el New Yorkban, hanem a város kórházaitól akarta átvenni a többi beteget, hogy az intézmények a koronavírusos esetekre tudjanak koncentrálni. Ez hamar változott – Andrew Cuomo New York-i kormányzó kérésére április hatodikán már fertőzésgyanús eseteket is fogadtak, de pontos statisztika még nincs arról, hogy végül hány beteget láttak el a fedélzeten

A Comfort testvérét, az USNS Mercy kórházhajót Los Angelesbe vezényelték, de az orvosoknak először a saját legénységet kellett kezelniük, miután a vírus elterjedt a fedélzeten.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként egymillió hetvenezer pozitív esetet találtak eddig a hatóságok és 62 ezren haltak meg a Covid-19 betegség következtében. New York államban 309 ezer fertőzött van és 23 780 áldozat.