Elhalasztották a magyar űrhajós útját, idén már biztosan nem indulhat el

Elhalasztották a magyar űrhajós útját, idén már biztosan nem indulhat el

Kapu Tibor kiválasztott kutatóűrhajós a Magyarország az űrszektorban – miért megyünk újra az űrbe? című pódiumbeszélgetésen Nyíregyházán 2024. június 26-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elnapolták a küldetést, amely részeként Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) látogat – írta meg a Space.com híre alapján a 24.hu kedden.

A korábbi várakozások szerint az Ax-4 névre keresztelt misszió akár már idén októberben kezdetét vehette volna, most viszont úgy néz ki, hogy legkorábban 2025 tavaszán indul útnak az űrrakéta – tette hozzá a portál. A NASA közlése szerint azért kellett halasztani, mert a küldetés legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az ISS-re utazhatna. Kapu Tibor társaival augusztus elején landolt Houstonban, hogy megkezdjék kiképzésüket.