Elmaradhat 28 millió műtét a járvány miatt

Elmaradhat 28 millió műtét a járvány miatt

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnyolc millió nem sürgősnek nevezett műtét is elmaradhat világszerte a koronavírus-járvány miatt – közölte tanulmányában a British Journal of Surgery brit sebészeti folyóirat. Ahogy az MTI is közölte szemléjében, tizenegy ország orvosai és akadémikusai vettek részt a kutatásban.

Hetvenegy ország 359 kórházának tapasztalataira hagyatkoztak, de említést tettek arról is, hogy Nagy-Britanniában márciustól majdnem az összes műtétet felfüggesztették tizenkét hétre. Világszerte az operációk háromnegyedét halaszthatják el az év végéig. A kutatók megjegyezték, minden egyes újabb korlátozásos hét 2,4 millió lemondott műtéttel járhat, amíg csak a normális üzemmód vissza nem áll.

Az ortopéd sebészet érintett a leginkább a halasztásokban, a vizsgált tizenkét hetes periódus alatt 6,3 millió ilyen operációt mondtak le.

A Birminghami Egyetem sebészeti klinikáján dolgozó Aneel Bhangu valószínűsíti, hogy a legtöbb beteg állapota súlyosan romlani fog, miközben várakozik a műtétre, a rákosoknál pedig a következmények végzetesek lehetnek. Körülbelül 2,3 millió rákos beteg lehet, akinek a műtétjét lemondják, arra hivatkozva, hogy a szükséges forrásokat a koronavírus elleni küzdelemre irányítják át.