Elon Musk után az orosz oligarchák és Putyin magángépeit is lefülelte egy 19 éves amerikai egyetemista

Elon Musk után az orosz oligarchák és Putyin magángépeit is lefülelte egy 19 éves amerikai egyetemista

Vlagyimir Putyin elnöki gépe, egy Iljusin IL-96-300PU a Moszkva melletti Vnukovói nemzetközi repülőtéren 2015. április 30-án (Fotó: Anna Zvereva/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 19 éves amerikai Jack Sweeney hobbija, hogy követi milliárdosok és hírességek magánrepülőit. A University of Central Florida első éves egyetemistája azzal szerzett magának hírnevet az elmúlt hetekben, hogy az Egyesült Államok szövetségi légiközlekedési hivatalától (FAA) származó adatok megkerülésével valós időben tette elérhetővé olyan amerikai milliárdosok magángépeinek mozgását, mint Elon Musk, Bill Gates, vagy Jeff Bezos.

Sweeney az oroszok ukrán inváziójára válaszul emelte a tétet: az amerikai milliárdosok után az orosz oligarchák, sőt Vlagyimir Putyin elnöki gépének mozgását is élőben közvetíti – írja a Wall Street Journal. A fiatal a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, be tudta azonosítani az orosz gépeket, s miután meglett a listája, az erre készített elemző programjának segítségével közvetíteni tudja a mozgásukat. Mint mondta, a technológia a 9/11 után bevezetett ADS-B, amelyben a repülőgép műholdas navigáción vagy más érzékelők segítségével meghatározza a helyzetét, és időszakonként sugározza azt, lehetővé téve annak nyomon követését. Ezen adatok alapján működnek az olyan népszerű, az interneten is bárki által elérhető repülésfigyelő honlapok, mint a Flightradar24. Sweeney elmondása szerint mindezt azért lépte meg, mert sokan kérték ezt tőle.

Aki tehát szeretné követni Putyin elnöki gépét a Twitteren a @PutinJet profilt keresse, ha pedig a többi oligarcha mozgása érdekli, akkor a @RUOligarchJets Twitter-fiókot érdemes figyelni.

Elvileg ugyan egy-egy repülőgép tulajdonosának lehetősége van arra, hogy az ilyen jellegű követés blokkolását kérje, ám ez olyasvalami, amit az ipar megpróbál megállítani. Mivel Sweeney nem használja fel adataikat, az FAA-nél korábban úgy nyilatkoztak, hogy a nyomkövető webhelyek leállítása kívül esik a hatáskörükön. Az amerikai üzleti repülési szövetség egyébként nemrég bejelentette, hogy az FAA-vel együttműködve dolgozik a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) adatvédelmi programjának fejlesztésén, hogy meg tudják akadályozni az ilyen Sweeney-féle megkerülő megoldásokat.

Hogy az amerikai fiatal nyomkövetése mennyire hatékony, azt jól mutatja Musk reakciója. A Tesla és a SpaceX vezére előbb 5 ezer dollárt, majd egy Tesla 3-as modell három évig tartó használatát ajánlotta fel a 19 éves informatika hallgatónak, ha leállítja a nyomkövetést, és abbahagyja a repülője mozgásának közvetítését. Sweeney válaszában 50 ezer dollárt kért, hogy abból a tanulmányait fedezze és vegyen magának egy saját Tesla elektromos autót. Erre a felvetésre egyelőre nem reagált a dél-afrikai származású techguru.

A Twitter-közvetítés szerint Putyin gépe egyébként igen csak aktív, március 3-án például kétszer is a levegőben volt.