Előremenekül a CDU újabb fiaskója után Angela Merkel

Előremenekül a CDU újabb fiaskója után Angela Merkel

Angela Merkel a CDU központjában 2018. szeptember 24-én (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pártjának egyre látványosabb térvesztése után Angela Merkel előremenekülve nem indul újra a CDU elnöki tisztéért, ám 2021-ig maradna a kancellári székben. De kitart-e alatta a koalíció? S miként hat Európára Merkel hazai gyengülése? Ez jelentős mértékben függ attól is, hogy buknak-e a másik két kormányerő – a még a kereszténydemokratáknál is mélyebb válságban lévő keresztényszociálisok (CSU) és a szociáldemokraták (SPD) – vezetői és ki lesz Merkel utódja a CDU élén?

Egyre nagyobb a felfordulás a német belpolitikában. A nagy gyűjtőpártok támogatottságának előbb a bajorországi, majd legutóbb a hesseni tartományi választásokon is látványosan megmutatkozó csökkenése egyre nehezebb helyzetbe hozza a kormányzó koalíciót. A néppártok térvesztéséből az egyik oldalon az Alternatíva Németországnak (AfD), míg a másikon a Zöldek profitálnak, arra azonban még várniuk kell, hogy hatalomra kerüljenek. S hogy meddig, az jelentős részben függ a koalíción belül zajló válságkezeléstől.

Helmut Kohl lánykájából mindenki „muttija": Merkel, az örök pragmatikus – Magyar Hang

Egy korszak lezárul: Angela Merkel távozik a CDU éléről és új kancellári mandátumot se vállal. Ilyen volt a világ legbefolyásosabb női politikusának pályája.

Az amerikai álomból ébredni nem akaró Angela Merkel az elmúlt másfél évtizedben újrapozicionálta a kereszténydemokratákat. Középre, de inkább még azon túlra is húzva a hagyományosan jobbközép konzervatív pártból egy a baloldalhoz közeli, sok tekintetben liberális hangot megütő alakulatot formált. Ez a mindenkit egyaránt elérni akaró populista szándék hatalomtechnikai szempontból sokáig sikerrel is működött. Angela Merkel kirobbanthatatlan volt a kancellári székből, s befolyása nemcsak otthon, de egész Európában megkérdőjelezhetetlen volt. Stabilan növekedett a német gazdaság, és jól kezelte a kancellár az európai válságot is. Olyannyira jól, hogy soha nem hagyta figyelmen kívül a német érdekeket.

Aztán 2015-ben a liberális ideológia és a hagyományos német lelkiismeretfurdalás elhomályosította a politikai éleslátását. A migránsválság kezelésekor cserbenhagyta megszokott óvatossága, s mikor már korrigálni kezdett, késő volt. Főképp úgy, hogy a hagyományos politikai elit enélkül is bajban van, s visszaüt az is, hogy Merkel mind a pártjában, mind pedig a koalícióban maga alá gyűrt mindenkit. Így a CDU-t érő, mindenekelőtt a konzervatív irány gyengülésével kapcsolatos bírálatokat is neki kell felfogni, de részben az ő rovására írják azt is, hogy a nagykoalícióban a szociáldemokraták elvesztették baloldali arculatukat. S ami évekig a malmára hajtotta a vizet, most egyszerre ráomlik.

Merkel 2021-ig lesz kancellár, utána visszavonul - Magyar Hang

Angela Merkel kancellár bejelentette: már csak ezt a ciklust tölti Németország élén, utána semmilyen további politikai szerepet nem vállal.

Merkelt azonban kemény fából faragták. Az első kört máris megnyerte azzal, hogy az SPD egyelőre marad a koalícióban. Jól taktikázott azzal is, hogy jó érzékkel még időben elengedte a pártelnöki posztot. Figyelmeztető volt számára, hogy az ősz elején már a hozzá 13 éven át lojális frakcióvezetőt, Volker Kaudert is azért veszítette el, mert ragaszkodott decemberi újraválasztásához.

A kancellár életét azonban ugyancsak megnehezítheti, ha a decemberi pártkongresszuson a konzervatív irányváltást, ezzel az AfD-hez átpártolt szavazók visszaszerzését zászlajára tűző, Merkelt már régóta balra tolódással vádoló Friedrich Merz lesz a CDU elnöke. Aki nem mellesleg soha nem bocsátotta meg Merkelnek, hogy nem sokkal a hatalomra lépése után kigolyózta őt a frakcióvezetői székből. A CDU konzervatív szárnya örül annak, hogy Merz visszatér a nagypolitikába, és egy friss közvélemény-kutatás szerint minimális előnnyel vezet is az eddig valamivel esélyesebbnek tartott pártfőtitkár, a Saar-vidéket hét évig kormányzóként irányító, s az év elején Merkel invitálására Berlinbe érkező Annegret Kramp-Karrenbauer előtt. Ő Merkel vonalát vinné tovább, így a kancellár is magabiztosabban ülhetne a székében. Közben a koalíció másik két pártjának az élén is bekövetkezhet a váltás, így Merkel izgalmas évekre számíthat.

Mint ahogy Európa is, hiszen az unió meglehetősen sokrétű válságát csak mélyítené Merkel gyors távozása. Ezt egyelőre nem akarják Németországban sem, így aztán megvan az esély arra, hogy Merkel az elképzeléseinek megfelelően 2021-ig kancellár maradjon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!