Elutasították Karsai Dániel fellebbezését

Elutasították Karsai Dániel fellebbezését

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel fellebbezését, amellyel a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogász a bíróság júniusi döntését támadta meg. A testület korábban úgy ítélt, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait. A mostani döntés jogerős – írta meg a Hvg.hu.

A portál szerint kétsoros közleményben tudatta az EJEB, hogy a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet. Az ALS-ben szenvedő Karsai a júniusi döntés után fellebbezést adott be, és azt szerette volna elérni, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével, a testület ezt vetette most el. Külön indokolást ehhez nem fűztek.

Ilyen esetekben az öttagú bírói testület azt mérlegeli, hogy az ügy komoly, az Emberi Jogok Európai Egyezményének vagy jegyzőkönyveinek értelmezését vagy alkalmazását érintő kérdést, vagy komoly általános jelentőségű kérdést vet-e fel, és ebben az esetben a Nagykamara hozza meg a jogerős ítéletet. Ha ilyen kérdés vagy probléma nem merül fel, a testület elutasítja a kérelmet, és ekkor válik jogerőssé az ítélet – tette hozzá a portál.

Nem aránytalan az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma. Ez a tilalom azon személyek esetében sem aránytalan, akik külföldön segítenék orvos asszisztálta halálhoz az érintetteket – június 13-án erről döntött az EJEB. Vagyis kimondták: nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. „Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét” – fogalmaztak. Azt ugyan az ítéletben kifejtették, hogy a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, elengedhetetlen a méltóságteljes életvégi gondozás biztosításához. Ám a kérelmező, azaz Karsai Dániel nem érvelt azzal, hogy a számára elérhető palliatív ellátás ne lenne megfelelő vagy ő ne részesülhetne úgynevezett palliatív szedációban folyamatos szenvedései enyhítésére.