Elvesztette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Csernobillal

Elvesztette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Csernobillal

A csernobili atomerőmű sérült reaktorát védő szarkofág (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elvesztette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Csernobillal – közölte a szervezet kedden este. Állításuk szerint a csernobili radioaktívhulladék-létesítmények nukleáris anyagokat figyelő rendszerei, amelyeket orosz erők vettek át, leállították az adatok továbbítását az ENSZ nukleáris felügyeletéhez.

Korábban egyébként az orosz csapatok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű átviteli rendszereit is kikapcsolták. Ez utóbbival kapcsolatban még négy napja az IAEA egyik korábbi munkatársa arról beszélt: „Nem tudhatjuk, hogy vajon tényleg minden rendben lehet-e a zaporizzsjai atomerőműben.” Tarik Rauf a pánarab al-Dzsazíra hírtelevíziónak azt mondta, „nem igazán tudjuk megmondani, hogy [létesítmény] biztonságos-e vagy sem, főleg ha az atomerőmű üzemeltetői ülnek az asztaluknál, orosz katonákkal fegyverrel a hátuk mögött”. – Ukrajna állami nukleáris felügyeleti felügyelője, amely (…) felelős az atomerőművek biztonságos üzemeltetéséért (…), rámutatott, hogy az üzemeltetők közül sokan nagyon hosszú műszakban dolgoztak, és nem tudtak pihenni. Ezért előfordulhat, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy megfelelően felügyeljék a vezérlőtermet és a működő reaktort – közölte Rauf.

Az invázió korábbi szakaszában az IAEA és a Pentagon is azt mondta, a két kérdéses erőmű rendben üzemel.

Az oroszok Ukrajna öt fő nukleáris létesítménye közül kettőt foglaltak el. Volodimir Zelenszkij még szombaton arról tájékoztatott, hogy az orosz erők újabb ukrán nukleáris létesítmény felé vették az irányt, és hogy megpróbálják elfoglalni a Juzsnoukrajinszk városa mellett található dél-ukrajnai atomerőművet is. Hogy ezzel mi lett, egyelőre nem tudni, azóta nem érkezett friss hír róla.

Az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeit itt követhetik percről percre.