Biden elnök betiltotta az orosz olaj importját, Moszkva öt helyen humanitárius folyosót nyitna szerda délelőtt - percről percre

Biden elnök betiltotta az orosz olaj importját, Moszkva öt helyen humanitárius folyosót nyitna szerda délelőtt - percről percre

Az orosz invázió elől Ukrajnából menekülő emberek a beregsurányi általános iskola tornatermében a segítségponton 2022. március 8-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

• A hétfői történésekről itt olvashat
• Elvesztette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Csernobillal
• Szumiból menekült folyosó nyílt, ám csak 5 ezer embert sikerült evakuálniuk
• Hétfőn 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett Budapestre vonattal
• Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem akarja elhagyni Kijevet
• Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy véget vet az unió orosz gáztól való függőségének
• Éledezik a forint és az OTP is
• Viktor Janukovicsot, a hazaárulásért elítélt exelnököt szemelhette ki Putyin Ukrajna élére

23:07: A lengyel lépésről, hogy Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29 vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket, nem volt előzetes tárgyalás, még ha az amerikai kormány foglalkozott a kérdéssel, hogy ukrán kérésre lengyel gépek kerüljenek Kijevhez – közölte az európai ügyekben illetékes külügyi államtitkár, Victoria Nuland. – Tudomásom szerint nem egyeztettek velünk előzetesen (a lengyelek) arról, hogy ezeket a gépeket nekünk tervezték volna adni – mondta az államtitkár az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán. „Alig várom, hogy a meghallgatás befejeztével visszatérhessek az íróasztalomhoz, és meglássuk, hogyan reagálunk erre a javaslatukra” – idézte Nulandet az al-Dzsazíra.

22:54: A Pepsi is leállítja üdítőinek forgalmazását Oroszországban – jelentette a vállalat. Erre nem sokkal azután került sor, hogy a nagy rivális, a Coca-Cola is így tett. A bejelentés szerint a kólák mellett ezek érintik a 7up és a Mirinda termékeket is, ugyanakkor a babatej forgalmazása egyelőre nem áll le.

22:51: Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban világossá tette, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

22:45: Júniusra halasztják Ukrajna labdarúgó világbajnoki pótselejtezőjét Skóciával – jelentette a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA. A két válogatott eredetileg március 24-én játszott volna egymással, ám a jelenlegi állapotokra tekintettel, a mérkőzés megrendezése elég problematikus lenne. A páros győztese elvileg a Wales-Ausztria párosítás győztesével játszana még egy sorsdöntő mérkőzést. Az európai szövetséggel, az UEFÁ-val és a másik három érintett nemzeti szövetséggel konzultálva ugyanakkor abban állapodtak meg a felek, hogy mindkét párharcot júniusban fogják majd megrendezni. Oroszországot már korábban kizárták a vb-pótselejtezőről, és párharcából mérkőzés nélkül Lengyelország megy tovább az utolsó körre. A 2022-es katari világbajnokságot a tervek szerint rendhagyó módon nem nyáron, hanem november 21. és december 18. között rendezik meg.

22:40: Harminchat zaporizzsjai és dnyiprói, többségében jégkorongozó fiatalt menekítettek ki Ukrajnából Debrecenbe, az édesanyjukkal, testvéreikkel érkező fiatalok a Kartács utcai egyetemi kollégiumban várhatják meg a fegyveres konfliktus végét – közölte az egyetemi sajtóiroda kedden este az MTI-vel. Azt írták, a Debreceni Egyetem (DE), a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Debreceni Hoki Klub (DHK) összefogásának köszönhetően menekülhettek meg a fiatalok az ukrán-orosz háború borzalmai elől. A 7-14 éves fiatalok és szüleik kimenekítését a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) közvetítésével az ukrán sportági vezetők kezdeményezték a napokban. Az MJSZ először a keleti országrész klubjait, közöttük a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatát mozgósította – tudatta az egyetem. A szállításhoz szükséges autóbuszt a DEAC, míg az étkezést a Campus Nonprofit Kft. biztosította. A találkozó az ukrán-szlovák határon fekvő Nagyszelmencen volt kedd délután, a csoport akkor már 31 órája úton volt. „Amíg a Debreceni Egyetem és a DEAC a szállításban és az elszállásolásban segít, addig a nyugati országrész klubjaitól például hokis felszerelések érkezhetnek, hogy a fiatalok játszhassanak addig is, amíg nálunk tartózkodnak” – mondta a DHK elnöke, Plásztán-Brehószki Márta

22:35: A Coca-Cola is felfüggeszti tevékenységét Oroszországban – jelentette a BBC. A világ legnagyobb üdítőipari cégét korábban azért támadták, mert sok nagy nyugati multival ellentétben tovább forgalmazta termékeit Oroszországban. Ezért több ukrán élelmiszerlánc le is vette a gyár termékeit a polcairól. A friss közleményükben azt írják: „Szívünk azokkal az emberekkel van, akik elviselik az ukrajnai tragikus események lelkiismeretlen következményeit.”

22:32: Év végéig szóló kiviteli tilalmat vetne ki különböző nyersanyagokra és alapvető termékekre Putyin elnök keddi rendelete, amely válasz a korábban az Egyesült Államok által az orosz kőolaj importjára vonatkozó tilalmára. Az ITAR-TASZSZ beszámolója szerint az orosz elnök a kormányt kérte fel arra, készítse el a listát a tilalom alá eső tételekről. Ezen túlmenően a kabinet meghatározhatja ezen intézkedések végrehajtásának sajátosságait bizonyos termékek, illetve bizonyos személyek vagy cégek tekintetében – áll a rendeletben. Ahogy arra a BBC emlékeztet: hatalmas kőolaj- és üzemanyagexportja mellett Oroszország a gabonafélék és fémek világszintű beszállítója is, beleértve a palládiumot, amely globális forgalmának 40 százalékát adja.

22:20: Az amerikai Starbucks és a brit Unilever is leállította oroszországi tevékenységét. A kávézóhálózat szerint ez vonatkozik mindenféle Oroszország felé irányuló szállítmányozásra, illetve kávéértékesítésre is. Az Unilevernél azt közölték, minden export-import tevékenységet beszüntetnek, egyúttal semmilyen befektetést nem eszközölnek, ez alól az Oroszországban gyártott élelmiszerek és higiéniai termékek lesznek kivételek. 

21:54: Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29 vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket ingyen és bérmentve – olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben. A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Az MTI által is idézett közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket.

21:47: A Fehér Ház közleménye szerint Biden elnök egy olyan javaslatcsomagot terjesztett az amerikai kongresszus alsóháza elé, amely további 12 milliárd dolláros humanitárius segélycsomagot juttatna Ukrajnának. Ebből az élelem, orvosság mellett további fegyverek beszerzését is lehetővé tennék.

21:43: Az Ukrajinszka Pravda keddi hírei szerint több, ukrán civilek ellen elkövetett atrocitás is történt. A harkivi rendőrség nyomozó osztályának vezetője szerint csak kedden 27 civilt öltek meg orosz katonák – így az invázió kezdete óta összesen 170 civillel, köztük öt gyerekkel végeztek az oroszok. Zsitomir polgármestere, Szerhij Szuhomlin szerint a Kijevhez közeli Makarivból érkező, menekülteket szállító buszra nyitottak tüzet kedden az orosz csapatok. Arról nem tudni, ebben a támadásban halt-e meg valaki, ám a buszra szállok korábban 4 kilométert tettek meg úgy gyerekekkel, hogy közben folyamatosan tüzeltek körülöttük. Mikolajiv terület egyik megyei tanácstagja, Anna Zamaziva arról tájékoztatott, az orosz erők tüzet nyitottak a megyében egy mikrobuszra, amely egy árvaház női nevelőit menekítette ki épp. A támadásban 3 tanár életét vesztette, ketten pedig megsérültek. 

21:27: Oroszország szerdán délelőtt 10 órától ismét tűzszünetet hirdet és humanitárius folyosót nyit a civilek előtt öt ukrajnai városban – jelentette az orosz védelmi minisztérium humanitárius ügyekért felelős illetékese. Az ITAR-TASZSZ által idézett Mihail Mizincev szerint az öt város: Kijev, Csernyigov, Szumi, Harkiv és Mariupol. Hogy ezek a menekülési útvonalak merre mennek, arról nem tudni. Az ukránok többször is elfogadhatatlannak tartották, hogy Moszkva Oroszország és Belarusz felé nyitott volna korridorokat. Az elmúlt napok eseményei közben azt mutatják, ezek a humanitárius folyosók nem igen működnek, mert az oroszok az állítólagos tűzszünet ellenére folytatták a folyamatos tüzérségi tüzet. Volt, hogy csak 30 percig szünetelt a harc, ráadásul szinte minden nap számtalan beszámoló jelent meg arról, hogy az orosz haderő tüzet nyitott menekülteket szállító járművekre.

21:22: Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konyasenkov szerint 32 ukrajnai katonai célpontot semmisített meg az orosz légierő kedden. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által idéztek szerint a létesítmények között négy parancsnoki állomás, három radarállomás, két üzemanyagraktár, valamint 23 fegyver- és katonai felszerelés raktározására szolgáló épület volt.

21:15: Előzetes vizsgálati eljárás megindítását rendelte el a spanyol legfőbb ügyész a nemzetközi humanitárius jog Oroszország általi súlyos megsértése ügyében az ukrajnai háborúban – jelentette be keddi közleményében a főügyész hivatala Madridban. Dolores Delgado MTI által is idézett közlemény szerint a spanyol központi büntetőbíróság főügyészére bízott vizsgálat bizonyítékokat gyűjt a nemzetközi humanitárius jog megsértésére, és ezek az adatok a segítségnyújtás eszközei lehetnek az ukrán hatóságoknak, vagy más, háború által érintett és hasonló helyzetben lévő országoknak. Az információk felhasználhatók lehetnek egyéb, akár nemzetközi eljárásokban is. A legfőbb ügyész emellett azzal is indokolta a vizsgálati eljárást, hogy az ukrajnai háború áldozatai között spanyol állampolgárok is lehetnek. A spanyol bejelentést órákkal azután hozták nyilvánosságra, hogy a német igazságügyi miniszter, a Passauer Neue Presse című lapnak azt nyilatkozta: az európai igazságügyi miniszterek egyetértettek abban, hogy dokumentálni kell az Ukrajnában esetlegesen elkövetett háborús bűncselekményeket. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a múlt héten jelentette be: nyomozói útnak indultak az ukrajnai régióba, hogy megkezdjék a lehetséges háborús bűnök adatainak összegyűjtését.

21:00: Elvesztette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Csernobillal – közölte a szervezet. Állításuk szerint a csernobili radioaktívhulladék-létesítmények nukleáris anyagokat figyelő rendszerei, amelyeket orosz erők vettek át, leállították az adatok továbbítását az ENSZ nukleáris felügyeletéhez. A továbbiakért ide kattintsanak! >>>

20:47: Kiderültek a részletek az amerikai kormány orosz kőolaj- és kőolajszármazékokra vonatkozó orosz importtilalmával kapcsolatban – írja a BBC. E szerint semmilyen új szerződést nem köthetnek orosz cégekkel a tilalom visszavonásáig. A jelenleg érvényben lévő szerződéseket és azok teljesítését, végrehajtását 45 napon belül le kell állítani. Emellett az amerikai cégeknek tilos bármiféle befektetést eszközölnie az orosz energetikai szektorban, de egyéb külföldiek által létesített oroszországi projektekben sem lehetne benne, nem vehetnek részt amerikai vállalatok. Az amerikai kormány közleményében hozzátette, szoros együttműködésben vannak az európai szövetségeseikkel, ám nem várják el és nem is kérték azt tőlük, hogy csatlakozzanak az amerikai lépéshez.

20:40: Befogadóközpontként működtetik a következő hónapokban a debreceni Dorkász-kempinget – közölte a létesítményt működtető alapítvány kedden az MTI-vel. Közleményük szerint a Dorkász Szolgálat Alapítvány kuratóriuma felajánlja a Debrecen-Erdőspusztán, a Vekeri-tó szomszédságában található kempingjét az Ukrajnából, Kárpátaljáról érkező menekült családok számára és ezáltal hosszabb távon befogadóközpontként üzemelteti azt. A projekt célja, hogy a következő 6-12 hónapban folyamatosan szállással, étkezéssel és gyerekprogramokkal segítsék a menekülteket - írták hozzátéve, hogy támogatják a menekülteket akár a továbbjutásban, akár abban, hogy el tudjanak helyezkedni és megtalálni a számításaikat Magyarországon. A közlemény kitér rá, hogy néhány hetes felújítás után nyitják meg a kempinget a menekültek előtt. A Dorkász egyidejűleg kéri az emberek segítségét, hogy felajánlásaikkal támogassák az üzemeltetés költségeit.

20:38: Kezelhető lenne Németország számára, ha az Ukrajna elleni háború miatt embargót vezetnének be az orosz földgázra – mutatta ki a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) egyik, kedden közölt elemzésében.Az MTI által is idézett tudományos akadémia szakértői a legfontosabb azonnali, vagyis már a következő hetekre szóló feladatnak azt tartják, hogy európai uniós szinten szervezzék meg az orosz földgáz pótlására szolgáló cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzését, és az állami szabályozás és felügyelet erősítésével gondoskodjanak a csupán 27 százalékos töltöttségi szintű németországi gáztározók feltöltéséről. A többi között rámutattak, hogy az EU-ban működő LNG-terminálok 1715 terawattórás (TWh) kapacitása nem sokkal marad el a 2020-ban regisztrált 1768 TWh-t kitevő orosz földgáz-, illetve LNG-importtól. A kapacitás egy része ugyan foglalt, de 1100 TWh LNG-t így fogadhatna az EU, és Törökországban működő terminálokat is be lehetne kapcsolni az ellátásba az EU-t Törökországgal összekötő vezetékek révén.

20:23: Egyre többen vetik fel, hogy Oroszországot és Belaruszt minden nemzetközi sportesemény megrendezésétől el kell tiltani, illetve már azt sem kellene jelent esetben engedni, hogy bármilyen ilyen rendezvényre egyáltalán pályázzanak — írja a pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió. Az amerikai külügyminisztérium által kiadott irat szerint a közös közlemény arra is felhívta a nagy nemzetközi sportszövetségeket, hogy limitálják az orosz és belarusz állami, kormányzati kötődésű vállalatok szponzorálási lehetőségeit. A felhívást többek között az Egyesült Királyság, Olaszország és Japán is aláírta, míg Kína és India nem.

20:18: Katasztrofális a humanitárius helyzet a délkeleti kikötővárosban, Mariupolban – állítja az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk szerint újra lehetetlen evakuálni a civileket a Fekete-tenger partján fekvő 450 ezres településéről. Az ukrán helyettes kormányfő szerint az oroszok által felajánlott, Oroszország és Belarusz felé kialakítandó evakuálási folyosó elfogadhatatlan. Televíziós tájékoztatójában Verescsuk arról is említést tett, hogy mintegy 5 ezer civilt tudtak kimenekíteni az észak-keleti Szumi térségből.

20:10: A náci Németország elleni brit küzdelemhez hasonlította az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállást a londoni alsóház képviselőinek tartott keddi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A részleteket itt tudják olvasni! >>>

19:55: A harkivi régió ukrán erőinek parancsnoka szerint egy orosz deszantos különítményt dobtak le, hogy beszivárogjon a városba, ám a várost védők, illetve az ukrán hadsereg egységei többségüket semlegesítették – írja az Ukrajinszka Pravda. Oleg Sznejhubov szerint a behatolók 3 helikopterrel érkeztek, és összesen 120 embert tettek le a földre Vovcsanszk környékén, és megpróbáltak bejutni Harkivba. Az orosz egység életben maradt tagjai a Harkivval szomszédos orosz Belgorodi területre menekültek vissza. A harkivi tájékoztatás szerint kedd reggel egy orosz hírszerzőt fogtak el a kelet-ukrajnai nagyvárosban, aki a katonai létesítményekről gyűjtött adatokat. Az ukrán vasút tájékoztatása szerint mintegy 600 ezer lakost sikerült evakuálniuk az 1,4 milliós városból.

19:45: Az ENSZ tagadja, hogy megtiltották volna alkalmazottaiknak, hogy a háború szót használják Oroszország Ukrajnát ért katonai inváziójával összefüggésben – írja a brit The Guardian. Korábban az ír The Irish Times napilap cikkezett arról, hogy az ENSZ a „háború” kifejezés helyett a „konfliktus” szó használatára kérte az alkalmazottait.

19:42: A részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a CERN Ukrajna inváziója miatt felfüggesztette Oroszországot a szervezetben, az orosz szakemberek semmilyen kutatásban nem vehetnek részt – jelentette közleményében a CERN. E szerint az oroszok elvesztették a megfigyelői státuszukat is. A szervezet kommünikéje egyúttal kiemelte, támogatják az ukrán tudósok munkáját a magas energiájú fizikai kutatások területén. 

19:37: Ismét telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin az izraeli kormányfővel, hogy értékelje az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulóját – idézte a Kreml közleményét az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség. A hivatalos moszkvai tájékoztatás szerint – amiben sok konkrétum nem volt – Putyin és Naftali Bennett kitértek a helyzet különböző aspektusaira az Oroszország által a Donbász miatt jelenleg is folyamatban lévő katonai művelet kapcsán. Az izraeli miniszterelnök eddig már három alkalommal egyeztetett telefonon Putyinnal az invázió kezdete óta, március 5-én pedig Moszkvába repült, ahol személyesen beszélt az orosz elnökkel, majd Berlinbe ment beszámolni egyeztetéséről.

19:30: A világ többet is tehetne, hogy segítsen Ukrajnának az Oroszország elleni harcában – hangsúlyozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter abban a véleménycikkében, amely a The Washington Post amerikai napilapban jelent meg kedden. A részleteket ide kattintva tudják elolvasni >>>

19:25: Hogyan védjük a légzőszerveinket tűz esetén? Erre a kérdésre válaszol az ukrán katasztrófavédelem legújabb SMS-e, amit az ukrán telefonszámokra küldtek szét ezekben a percekben – jelenti beregszászi tudósítónk. Az üzenet szerint ilyenkor be kell csuknunk a szánkat és be kell fognunk az orrunkat, lehetőleg nedves ruhával. Ezt követően kúszva kell távoznunk a szobából, ahogy vagyunk, ugyanis míg a szén-monoxid felemelkedik, addig a friss levegő a padló közelében marad.

19:20: Ez sokkal nehezebb, mint csak pusztán elismerni őket – így reagált Volodimir Zelenszkij az amerikai ABC adónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Kijev elismerné-e a Krímet Oroszország részeként, illetve a két önjelölt népköztársaság függetlenségét. „Ukrajnának megvan a lehetséges megoldása a Krím-félsziget, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaság (DPR és LPR) területének elismerésének kérdésére” – mondta Zelenszkij, ugyanakkor konkrétumokat nem árult el. Egy nappal korábban Oroszország közölte, milyen feltételek mellett állítanák le az inváziójukat. E szerint el kellene ismernie Kijevnek Krím elvesztését és Oroszországhoz csatlakozását, valamint ugyancsak el kellene ismerniük a két szakadár köztársaság függetlenségét. „Ez egy újabb ultimátum, és nem vagyunk felkészülve az ultimátumokra. De megvan a lehetséges megoldási állásfoglalás ezekre a (...) kulcsfontosságú tételekre” – jelentette ki az ukrán elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy Kijev továbbra is elutasítja-e Moszkva követeléseit. Zelenszkij hozzátette azt is, amit Putyinnak tennie kellene, az az, hogy elkezdjen tárgyalni.

19:12: A világ egyik legnagyobb gyorsétterem-lánca, a McDonald's is csatlakozik a nyugati cégek oroszországi bojkottjához, miután a vállalat kedden bejelentette, ideiglenesen bezárják mind a 850 oroszországi egységüket – közölte az amerikai AP hírügynökség. Noha az étteremlánc üzleteit franchise-rendszerben mások üzemeltetik, Oroszországban a cég az éttermek 84 százalékát birtokolja. A cég azt is közölte, továbbra is kifizetik mind a 62 ezer oroszországi alkalmazottuk bérét. A cég korábban jelezte, száz éttermet Ukrajnában is kénytelen bezárni, ám az ottani alkalmazottak fizetését is állják a kényszerszünet alatt. A chicagói székhelyű McDonald's oroszországi és ukrajnai bevételei a teljes éves bevétel 9 százalékát adja, ami úgy 2 milliárd dollár. A McDonald's mellett a francia L'Oreal is jelezte, egyelőre lehúzza a rolót Oroszországban.

19:10: Washington orosz olajimportjának leállítása kapcsán felmerül a kérdés: pontosan mennyi olajat is importál Amerika az oroszoktól? Az amerikai üzemanyag és kőolajipari termelők szövetsége szerint az Egyesült Államok 2021-ben átlagosan napi 209 ezer hordó kőolajat és 500 ezer hordó egyéb olajszármazékot vásárolt Oroszországtól. Ez előbbi esetében a behozatal 3, míg utóbbinál mindössze az egy százalékát jelenti a teljes mennyiségnek.

19:08 Egy kormányellenes belarusz gerillacsapat, a Black Storkes (Fekete Gólyák) is csatlakozott a Kijevet védő ukrán erőkhöz - derül ki a Popular Front Twitter-profil bejegyzéséből.  A Black Storkes több drónos támadást is elkövetett a minszki tüntetéseket brutálisan leverő rendőri erők ellen. 

18:47 Eddig összesen 1500 embernek nyújtott szállást a Fővárosi Önkormányzat és több mint 10 000 adag ételt osztottak ki – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester bejelentéséről itt olvashat bővebben>>>

18:41 Az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként - jelentette be kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök. Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére – tette hozzá. Részletek itt >>>

18:33 Nem adjuk fel a harcot –üzente Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a brit parlament alsóházában tartott online megbeszélésen. Zelenszkij - Winston Churchill 1940-es beszédét felidézve – úgy fogalmazott: „harcolni fogunk a strandokon, az erdőkben, a mezőkön, tengerpartokon és utcákon. Nem adjuk fel és nem fogunk veszíteni” Az ukrán elnök üdvözölte, ám kevésnek nevezte az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, és továbbra is repüléstilalmi zóna bevezetését kérte Ukrajna felett. Mint emlékeztetett, több mint 15 gyerek halt már meg az orosz támadásokban, akiknek most is élnie kellene.(BBC)

18:05 Összesen 2000 és 4000 fő között lehet az Ukrajna lerohanása közben megölt orosz katonák száma – nyilatkozta kedden William Burns, a CIA vezetője, korábbi moszkvai nagykövet. Az amerikai hírszerzés feje szerint a CIA jelenleg is napi szinten oszt meg hírszerzési értesüléseket az ukrán hadsereggel, beleértve az orosz csapatok kiszivárgó vagy megszerzett terveit is. Burns valószínűtlennek tartja, hogy Vlagyimir Putyin visszavonulót fújna, ám a CIA azt sem látja, hogy az orosz elnök miként vihetné sikerre terveit, és hogyan cserélné le egy oroszbarát bábkormányra Volodimir Zelenszkij kabinetjét.

A CIA vezére szerint Putyin ideges és frusztrált: a jelek szerint megduplázta a tétet, és mindenáron igyekszik legyűrni az ukrán haderőt, tekintet nélkül a civil áldozatokra. „Nem látom, hogyan jutna el (Putyin) a végjátékhoz, és hova fog vezetni, ez, de ahogy emeli a tétet, csúnya heteknek nézünk elébe” –mondta Burns az amerikai Képviselőház hírszerzési bizottsága előtt.

A CIA által becsült szám csupán a harmada annak, amit az ukrán hadsereg közöl napi jelentéseiben, de így is messze felülmúlja azt mintegy 500 halálos áldozatot, amit az orosz védelmi minisztérium ismert el a napokban (Reuters, Guardian)

17:40 Államosítaná az orosz kormány azokat a külföldi tulajdonú gyárakat, amik Ukrajna lerohanása ellen tiltakozva leállították oroszországi működésüket – írja a Reuters. A hírügynökség szerint ezt a lehetőséget Andrej Turcsak, a kormányzó Egyesült Oroszország Párt tanácsának főtitkára vetette fel.

17:31 61 kórház vált működésképtelenné az orosz csapatok támadása miatt–miatt idézi a GuardianUkrajna egészségügyi miniszterét. Viktor Ljasko egyszerűen az agresszor ország terroristáinak nevezte az orosz erőket. A hatóságok Ljasko szerint képtelenek létfontosságú fontosságú egészségügyi ellátmányt juttatni a frontvonalak mögé, a humanitárius folyosók hiánya miatt. Hétfőn az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov még arról számolt be, hogy az orosz tüzérségi és légicsapások 34 kórházat, több mint 200 iskolát és 1500 lakóházat döntöttek romba.

16:33 Vegyi raktárat rakétázhatott az orosz hadsereg az ukrajnai Kalinyivka városban- írja a Guardian, a Los Angeles Times tudósítójára hivatkozva. A tudósító, Marcus Yam szerint a robbanás megrázta a várost, és sűrű, fekete füst gomolyog a település felett. Yam úgy tudja, hogy egy vegyszerraktárat ért találat.

 

16:27 Zajlik a kijevi civilek kimenekítése Irpinnél, erről mutatott be egy drónvideót a Nexta független hírcsatorna a Twitteren. A Nexta a BBC felvételét használta, a videón pedig látható, ahogy a lakosság az ukrán haderő által részben felrobbantott híd romjain, egy kis hídszerűségen vág át egy folyó felett. A civilek evakuálás közben sem lehetnek teljesen biztonságban, hiszen az orosz megszálló erők több alkalommal tüzet nyitottak a humanitárius folyosókra, és megszegték a tűzszüneti megállapodásokat. 

16:15 Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A terv számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig – közölte Frans Timmermans európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos Strasbourgban kedden. Részletek itt >>>

16:03 Az egyik tatai Shell-kúton vasárnap délután összeverekedett két autós. Az egyik autó magyar rendszámú volt, és egy nagy Z betű volt rajta, a másik pedig ukrán rendszámú, és a Z betű miatt verekedtek össze – írta a Telex, egyik olvasójára hivatkozva.

A lap megkeresésére a Komárom-Esztergom megyei rendőr-főkapitányság megerősítette az információt. Mint írták, 2022. március 6-án reggel egy 57 és egy 47 éves férfi konfliktusba keveredett egymással, és a két személy egymás járművét megrongálta a náluk lévő eszközökkel. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult ellenük büntetőeljárás a Tatai Rendőrkapitányságon, és mindkettőjüket őrizetbe vették. A Z betű az Ukrajnát lerohanó orosz csapatok jelképe lett, a páncélosokra mázolt Z-jelzés miatt - így vélhetően nem az ukrán sofőr autójára festették fel.

15:34 A Fehér Ház betiltaná az orosz olaj importját, hogy így büntesse Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt – írja a Reuters, Chris Coons demokrata szenátorra hivatkozva. Ugyanerről ír a CNN, amelynek három, névtelenséget kérő forrás is megerősítette: Joe Biden kész arra, hogy megtiltsa az orosz energiahordozók, így az olaj, a földgáz és a szén amerikai importját.

15:22 Orosz tankokat és BMP-ket (páncélozott gyalogsági harcjárműveket) észleltek Kijev határában - jelentette az ukrán védelmi minisztérium. A Twitteren is közölt videófelvétel szerint a páncélosok Kijevtől 23 kilométerre, északkeletre, Bohdanivka település utcáin jelentek meg. A mintegy másfél perces felvételen hat T72-es harckocsi és két BMP átvonulása látható.

15:01 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélhetett a Vatikánnal – írta a BBC. Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov elmondta Oroszország álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, illetve reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások újabb fordulója során megállapodásra jut a két ország az ellenségeskedés megállítása érdekében. 

14:51 A német iparvállalatok szövetsége (BDI) elutasítja azt a követelést, hogy terjesszék ki az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat. A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz földgáz-, kőolaj- és szénszállítások kiesése súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét. Az Oroszország elleni európai energiaembargóról szóló vita „játék a tűzzel” – húzta alá a BDI elnöke, drámainak nevezve az esetleges embargó várható következményeit. – Az orosz energiahordozók importjának leállítása súlyosabb büntetés lenne Németországnak és az egész Európai Uniónak, mint Oroszországnak, „az agresszornak”, mert lehetetlen egyik napról a másikra helyettesíteni, kiváltani más forrásból – fejtette ki a legnagyobb EU-s gazdaság legtekintélyesebb munkaadói érdekképviseletének vezetője.

13:50 Az orosz erők a következő napokban Kijev megtámadására készülnek – írja a The Guardian az Institute for the Study of War elemzésére támaszkodva. Az amerikai katonai agytröszt úgy véli, „az orosz erők Kijev keleti, északnyugati és nyugati külterületén koncentrálódnak, hogy az elkövetkező 24-96 órában megtámadják a fővárost”. A logisztikai problémákkal sújtott orosz erők a közelmúltban alig haladtak előre, de most erősítést hoznak, valamint tüzérségi, légi- és rakétatámadásokat hajtanak végre, hogy gyengítsék a védelmet és megfélemlítsék a védőket. A szakértők szerint ez a háború kritikus pillanatainak kezdetét jelentheti.

13:09 Hszi Csin-ping kínai elnök Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott virtuális találkozóján aggasztónak minősítette az ukrajnai helyzetet, és „maximális önmérsékletre” szólított fel – írja a BBC a CCTV kínai állami műsorszolgáltató híre alapján. Hszi azt is kijelentette, hogy a három országnak közösen kell támogatnia az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat. Kína és Oroszország jelenleg szoros diplomáciai kapcsolatot ápol, Peking nem ítélte el, de nem is helyeselte az Ukrajna elleni fellépést. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az inváziót elítélő szavazásán az Ázsiai ország tartózkodott.

12:37 Kaja Kallas észt miniszterelnök azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió zárja be az Oroszország elleni nyugati szankciók kiskapuit – írja a Reuters. Az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Kallas arról beszélt, hogy a nyugati országoknak korlátozniuk kell a kriptovalutákat, mert ezek jelenthetnek menekülőutat a szankciókból. Azt is szorgalmazta, hogy Oroszországot és szövetségesét, Fehéroroszországot teljesen zárják ki a Swiftből.

Az EU megállapodott abban, hogy hét orosz bankot ki kell zárni a Swiftből, a közép- és kelet-európai országok azonban azt akarják, hogy az EU továbbmenjen, és Oroszország első és harmadik legnagyobb bankját, a Sberbankot és a Gazprombankot is vesse alá a korlátozásnak. Az olyan országok azonban, mint például Németország, nem szívesen zárnák ki teljesen ezeket a bankokat a Swiftből, mert ezeken keresztül fizetnek az energiahordozókért.

12:25 Kiszáradás miatt meghalt egy gyermek az ostrom alatt álló Mariupolban, miután Oroszország brutális inváziója miatt vízkimaradások voltak – ezt Volodimir Zelenszkij közölte az Independent szerint egy vidóeüzenetében. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin pokollá változtatta az országát. A hírek szerint az oroszok elkezdték lőni a városból kivezető menekülésre szánt útvonalat.

12:15 Már készülnek az egyeztetésre Boris Johnsonnal a V4-ek vezetői

12:04 Meghaladta a kétmilliót az ukrajnai háború elől menekülő menekültek száma – közölte az ENSZ a BBC-vel. Filippo Grandi, a szervezet menekültügyi főbiztosa korábban a második világháború óta a leggyorsabban növekvő menekültválságnak nevezte az orosz agresszió miatti válságot.

12:00 A Shell olajvállalat bocsánatot kért, miután a múlt héten kedvezményes áron vásárolt orosz olajszállítmányt, és ígéretet tett arra, hogy véget vet az országból származó olajjal, gázzal és kőolajjal való kapcsolatának – írja a The Guardian. A cég azt is közölte, hogy felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban.

11:56 Kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén, a katasztrófavédelem 3252 embernek – köztük 1780 gyermeknek – biztosított szállást. (Erről bővebben itt olvashat.)

11:42 Hiába kezdeményezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, hogy a testület tartson rendkívüli ülést szerdán, a kormánypárti képviselők nem mennek el. Ahogy Stummer János fogalmazott, ez „cinkos szabotázs”. Korábban ugyanígy járt az ellenzék a honvédelmi bizottságban is. Részletek itt >>>

11:40 Az Ukrajnából érkező menekültek második hullámában még kiszolgáltatottabb emberek lesznek - mondta az UNHCR illetékese. A Reuters információi szerint Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője egy oslói sajtótájékoztatón arról beszélt, az első hullám után nagy valószínűséggel lesz egy mások, sokkal sérülékenyebb emberekkel. Eddig ugyanis jellemzően azok indultak útnak, akiknek volt pénzük, vagy voltak rokonaik-ismerőseik külföldön, akik befogadják őket.
„Ha a háború folytatódik, akkor olyan emberekkel fogunk találkozni, akiknek nincsenek erőforrásaik és kapcsolataik” – mondta, ezért ez a helyzet még nehezebb feladatok elé állítja az európai országokat, és még nagyobb szolidaritásra lesz szükség.

11:21 Tegnap délben még 9 500 forint közelében is járt az OTP árfolyama (emlékeztetőül, a háború előtt, február elején még 18 000 forint fölött is jegyeztek a papírból), de ma reggel kilőtt a magyar bank részvénye: a 10 015-ös nyitóárfolyamról hamar tíz százalékot meghaladó emelkedéssel  11 000 fölé ugrott. A Privátbankár szerint közel egymilliárd forint értékben vett OTP-részvényeket a Csányi Sándor nevéhez köthető szingapúri alap, de más vezetők, vagy alaphoz köthető vállalkozások is jelentős értékben vásároltak a papírból.

Reggel erősödött a forint is, és újra a a 390-es szint alá süllyedt az euróhoz viszonyítva, miután tegnap új történelmi csúcson, 400 forint felett is járt 

11:19  Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy véget vet az unió orosz gáztól való függőségének. A cél, hogy a gázimport-szükséglet idén közel 80 százalékkal csökkenjen - szivárgott ki a kritikus fontosságú EU-csúcstalálkozó előtt a friss terv. A Portfolio információi szerint az EU vezetői mindezekről már most csütörtökön és pénteken egyeztethetnek.

11:11 Tizenkét ukrán férfit találtak hétfőn, március hetedikén román határőrök Máramarosszigetnél, az ukrán-román zöldhatár közelében - írta az Agerpress.A 36 és 56 év közötti férfiak vélhetően a hadkötelezettség elől menekültek el, és menedékjogot kértek Romániában - nyilatkozta a hírügynökségnek Iulia Stan, a határőrség regionális irodájának szóvivője. A férfiak a Tiszán átkelve jutottak át Romániába.

10.57 A külföldi tanulókat is menekítik a kelet-ukrajnai Szumi városából – derül ki az ukrán külügyminisztérium egyik Twitter-bejegyzéséből. A városból humanitárius folyosót nyitottak, a civilek folyamatosan hagyják el a várost, az embereket Poltavába menekítik.

10:50 A Kijev közelében fekvő Irpiny városából is menekítik a civil lakosságot, ahol az elmúlt napokban heves harcok folytak. Erről a BBC számolt be a régió vezetőjének közlése alapján.

10:41 A Gazprom időben, hétfőn visszafizette az 1,3 milliárd dollár értékű eurókötvényét, a Rosznyefty hitelezői viszont vasárnap óta várnak a pénzükre – írta a The Wall Street Journal. A lap úgy tudja, hogy a befektetők dollárban kapták vissza a pénzüket, annak ellenére, hogy voltak olyan félelmek, miszerint az orosz hatóságok valutaszabályozási intézkedései nem teszik lehetővé, hogy a Gazprom devizában rendezze adósságát. A Gazpromnak júliusban egy 1 milliárd dollár és egy 500 millió svájci frankos kötvényt is vissza kell fizetnie. A lap szerint a Rosznyeftynek, a legnagyobb orosz olajtermelőnek még vasárnap vissza kellett volna fizetnie 2 milliárd dolláros kötvényét, de erre egyelőre nem került sor. A lap szerint a hitelezők bizakodóak, úgy vélik, hogy megkapják pénzüket. Múlt hét elején jelentette be a brit BP, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt a vállalat kilép a Rosznyeftyből, amelyben 19,75 százalékos részesedéssel rendelkezik 2013 óta. (MTI)

10:30 Viktor Janukovics volt ukrán államfő megadásra szólította fel Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő ukrán elnököt az Oroszország elleni háborúban. – Önnek kötelessége véget vetnie a vérontásnak, és békeszerződést bármi áron megkötni – írta a poltikus a RIA Novoszti orosz hírügynökség által szemlézett üzenetben. A Frankfurter Allgemeine Zeitung által idézett híradás szerint a megdöntött egykori ukrán elnök azt is írta, hogy ezt várja tőle Ukrajna, a Donbassz és Oroszország is. Szerinte egy ilyen lépést Ukrajna nyugati partnerei is üdvözölnének. Az oroszbarátnak tartott Janukovicsot 2014-ben buktatták meg a nyugatbarát tüntetők, azóta Oroszországban él. A lap megjegyezte, hogy Janukovicsot hazájában 13 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulás miatt. Az ukrán sajtó előzőleg arról írt, hogy a Kreml állítólag visszasegítené őt a hatalomba.

9:15 Megerősítette egy menekültfolyosó megnyitását Szumi városából az ukrán kormány. Ezt az ukrán televízióban jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. Azt is közölték a Der Spiegel szerint, hogy az első konvoj 10 órakor indulhat a kelet-ukrajnai városból. Megjegyezték, már több kísérlet is volt a civil lakosság evakuálására humanitárius folyosókon az ostromlott városokból, ám azok az akciók nem sikerültek a tűzszünet állandó megsértése miatt. A részletek és videó cikkünkben.

8:45 Légicsapás érte a zsitomiri és a csernyihivi olajratárakat az ukrán külügyminisztérium közlése szerint. A Twitteren közzétett beszámolót a Frankfurter Allgemeine Zeitung vett észre. A tárca videót is megosztott a tűzről.

8:38 Az ukrajnai háború elől menekülve hétfőn 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 119 ember, köztük 62 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. A részletek cikkünkben.

8:26 Fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását ígérte a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához közép-európai idő szerint kedd reggel 8 órától öt ostromlott ukrán városnál – Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál – az orosz védelmi minisztérium. Kijevből és Csernhivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Harkivból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott. (MTI)

8:01 A BBC ukrán forrásokra hivatkozva számolt be az ukrajnai városok civil lakosságát ért támadásokról. A keleti fronton, Szumiban a légi bombázások lakóházakat semmisítettek meg. 9-en, más források szerint 10-en haltak meg, köztük két gyermek. Keleten, Harkivban szintén tűz ütött ki az orosz támadás következtében egy lakóépületben. A hatóságok legalább négy áldozatról tudnak. A dél-ukrajnai Mikolajivban négy civil veszítette életét, miután több lakóépületben is tűz keletkezett az orosz támadás következtében.

7:48 Az orosz kormány kilátásba helyezte az Északi Áramlat 1. gázvezetéken történő szállítás leállítását. Errő Alekszadr Novak orosz miniszterelnök-helyettes beszélt hétfőn este. – Megvan a jogunk arra, hogy a nyugati szancióknak megfelelő lépésekkel reagáljunk, és visszatartsuk a gázt az Északi Áramlat 1. vezetéken, amely most 100 százalékos kihasználtsággal működik – mondta a politikus. Hozzátette, a döntést erről még nem hozták meg, amellyel szerinte különben senki sem nyerne. Novak szerint katasztrófális következményei lennének a világpiacon, ha nem vásárolnának Oroszországtól nyersolajat, az szerinte 300 dolláros hordónkénti olajárat jelentene. Ez majdnem háromszorosa lenne a jelenlegi árnak.

7:32 Az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) felfüggesztette 12 orosz egyetem tagságát azt követően, hogy az Orosz Rektorok Szövetsége ukrajnai inváziót támogató nyilatkozatot adott ki. Mint az EUA írta, az Orosz Rektorok Szövetsége által aláírt nyilatkozat ellenkezik azokkal az európai értékekkel, amelyeket az orosz egyetemek elfogadtak, amikor csatlakoztak az Európai Egyetemek Szövetségéhez. A EUA nyilatkozatára az Akadémiai Dolgozók Fóruma a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet.

7:20 Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatása szerint Zelenszkij hazahívta a külszolgálatban lévő ukrán katonákat. A magasan képzett katonákra az orosz agresszió elleni harcban van szükség – áll az indoklásban. Az ukrán sajtó szerint az ország katonai Koszovóban, Kongóban és Elefántcsontparton vesznek részt műveletekben.

7:10 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fővárost elérő harcok ellenére sem kívánja elhagyni Kijevet. – Maradok Kijevben, nem félek – mondta egy Telegram csatornán közzétett videóüzenetében.

6:50 Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby megerősítette azt az amerikai lapértesülést, miszerint Oroszország szíriai harcosokat toborozna a városi harcokhoz. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy hány harcedzett zsoldost akarnak összegyűjteni – számolt be a Gardian és Der Spiegel is. Utóbbi lap szerint Kirby arról is beszélt, hogy az orosz haderő nem igazán ért az utóbbi napokban jelentős előrehaladást. Azt mondta, hogy Oroszország gyakrabban használ bombákat és rakétákat, ennek következményei a civil lakosságot is érintik, templomok, kórházak, iskolák pusztulnak el. Végeredményben pedig több civil sebesülésével, illetve halálával jár.

6:38 Már legalább 10 milliárd dollárra rúgnak az orosz invázió által az ukrán közlekedési rendszerben okozott károk. Erről Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter beszélt az Ukrajinszka Pravda című internetes lapnak. A tárcavezetőnek meggyőződése, hogy a legtöbb kr két éven belül helyreállítható, ehhez külföldi segítségre számít. Ez nem a mi háborúnk. Ukrajna az egész civilizált világ érdekeit védelmezi – mondta a Frankfurter Allgemine Zeitung szemléje szerint.

6:16 Egyes EU-tagországok gátolnák Ukrajna uniós tagjelöltségét – ezzel a címmel közölt információkat hétfői elemzésében a Bloomberg amerikai hírügynökség, diplomáciai forrásokra hivatkozva. A hírügynökség azt közölte, hogy több állam, köztük Németország és Hollandia elsősorban gyakorlati segítséget nyújtana Ukrajnának és a háború befejezésén munkálkodna az akár egy évtizedig is eltartó tagfelvételi folyamat helyett. Ezek az országok arra akarnak összpontosítani, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak Ukrajnának és véget vessenek a háborúnak, ahelyett, hogy egy olyan folyamatba kezdenek, amely legalább egy évtizedet vehet igénybe – fogalmazott a Bloomberg. A hírügynökség azonban nem nevezte meg, hogy Németországon és Hollandián kívül még mely országokról van szó. (MTI)