Elkezdődött a civilek kimenekítése Szumiból

Elkezdődött a civilek kimenekítése Szumiból

Elkezdődött Szumiból a civil lakosság evakuálása

Fotó: Twitter.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött a civilek kimenekítése a kelet-ukrajnai Szumi városából. Ezt hivatalosan is megerősítette az ukrán kormányzat. A humanitárius folyosó megnyitását támasztja alá egy, a Twitterre feltöltött videó is, amely szerint az emberek csomagjaikat magukkal véve buszokra szálltak, majd elindították a konvojt.

A folyosó megnyitását az orosz és az ukrán fél is megerősítette. Előbb az orosz fegyveres erők jelentettek be az ideiglenes tűzszünetet és a humanitárius folyosó létesítítését öt ostromlott városnál, köztük a 265 ezer lakosú Szuminál is. Majd ukrán részről Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes tette ezt a televízióban Szumi esetében. A Der Spiegel azt is írta, hogy az első konvoj 10 órakor indult a kelet-ukrajnai városból.

A fejlemény azért különösen figyelemre méltó, mert bár a háború kitörése óta már többször jelentették be a civilek számára korridor felállítását, a tűzszünet megsértése miatt lefújták a kimenekítéseket.

Mint arról közvetítésünkben beszámoltunk, az észak-kelet ukrajnai Szumi az éjjel is erős orosz támadás alatt állt, az ostromgyűrű egyre szorosabbra vonták körülötte. Az éjjeli támadásokban legalább 9 civil veszítette életét.

A BBC azt írta, hogy a menekült folyosó helyi idő szerint 9 és a tervek szerint 21 óra között lesz nyitva. Az útvonal a várostól dél felé, Poltavába vezet, amely 175 kilométerre fekszik Szumitól. Azt is írták, az ukrán illetékesek felszólították az orosz felet a tűzszünet betartására.

Szumi egyike azon öt városnak, amelyre vonatkozóan korábban az orosz fegyveres erők ma reggel bejelentették a humanitárius folyosó megnyitását. Orosz hírügynökségi jelentések szerint ilyen menekülőútvonalak nyílnak Harkivból, Csernyihivből, Mariupolból és Kijevből is. Kijevből és Csernhivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Harkivból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre – számolt be az MTI.

Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott.