Enyhülést hozott az eső, de messze még a vége

Enyhülést hozott az eső, de messze még a vége

Bennett-kenguru nézelődik a bozóttűzben megsemmisült fák között az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Cobargo közelében (Fotó: MTI/EPA-AAP/James Gourley)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett ugyan a várva-várt eső a napokban Ausztrália dél-keleti részébe, Új-Dél-Wales és Victoria államok gigantikus méretűre nőtt bozóttüzeire, de a meteorológiai hivatal jelentése szerint a még aktív tűzfészkeket nem valószínű, hogy kioltja. Továbbra is 69 különböző tűzfészek ég, ebből 20 az, amit még nem tudtak lokalizálni.

Az új-dél-walesi tűzoltóság jelentése szerint továbbra is teljes tűzgyújtási tilalom van az egész államban. Ráadásul vigyázni kell, mert hamarosan ismét nagyobb lesz a forróság, és felélénkülhetnek a szelek. Ennek már volt is jele: hatalmas porfelhők szabadultak el az államban, miután az erős szél felkapta azt a földről. A széllökések erejét előfordult, ahol 100 kilométer/óra felett mérték.

Mérleget vonva az eddigiekről: két magyarországnyi terület égett le (nagyjából 186 000 km2), 6500-nál is több épület pusztult el, legalább 30-an pedig meghaltak a tüzekben, többeket eltűntként tartanak nyilván.

A kormánypropaganda megtalálta a bozóttüzek valódi felelőseit | Magyar Hang

Becslések szerint nem lehetetlen, hogy a kár összege a 2009-es 4,4 milliárd dollárt (915,2 milliárd forint) is meg fogja haladni. Az biztos, hogy mind a mezőgazdaság, mind a turizmus jelentős veszteségeket szenvedtek el már most, s bár a kormány nevében Scott Morrison ausztrál kormányfő 2 milliárd dollárnyi (416 milliárd forintos) pénzalapot már létrehozott – amiből gyorssegélyt, illetve 10 éves futamidejű kölcsönt lehet igényelni – sok esetben ez sem fog már segíteni olyanoknak, akiknek a megélhetése elporladt a tűzben.

A több mint 1,2 milliárdnyi különböző állatot pedig ez nem fogja visszahozni. A várva várt eső negatívumai közé tartozik, hogy a víz belemosta a folyókba a hamut, emiatt pedig megfulladt több százezer édesvízi hal. Mindez az algák elszaporodásával is járhat, amelyek felélik az oxigént a halak elől, további pusztulást vonva maga után. A koala veszélyeztetett fajjá válhat, olyan sok egyed pusztult el a tüzekben. Ráadásul az egyedüli élelemforrásaként szolgáló eukaliptusz-erdők 30 százaléka leégett, igaz, ezek a fák általában képesek gyorsan regenerálódni. Még ennél is több rovar semmisülhetett meg a tüzekben: egy szakértői becslés szerint 240 milliárd ízeltlábú veszhetett oda, több veszélyeztetett faj pedig minden bizonnyal ezek után kihaltnak tekinthető.

Az ausztrál kormány 50 millió ausztrál dollárt kínált fel a sérült ökoszisztémák helyreállítására a fent említett 2 milliárd dolláros segélyalapból.