Etiópia több szomáliai repülőteret is elfoglalt

Etiópia több szomáliai repülőteret is elfoglalt

Etióp katonák az Afrikai Unió Szomáliai békemisszió keretében gyakorlatoznak. Forrás: AMISOM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Etióp katonák több kulcsfontosságú repülőteret foglaltak el a napokban Szomália déli, Gedo nevű régiójában – írta a Somali Guardian.

A közelmúltban a szomáliai és az etióp kormányok között egyre inkább eszkalálódott a diplomáciai feszültség: a polgárháború sújtotta Szomália nemrégiben egy közös védelmi szerződést írt alá Egyiptommal, ennek értelmében 5000 egyiptomi katonát egy Afrikai Uniós békefenntartó misszión keresztül, további 5000 katonát pedig egy kétoldalú megállapodás keretében telepítenének Szomáliába.

Az érintett Gedo régió csak és kizárólag repülővel közelíthető meg, mert az utakat az Al-Shabaab ("a fiatalok") szélsőséges iszlamista terrorszervezet ellenőrzi. Mindeközben Etiópia, amely Afrika második legnépesebb országa, egy kikötő-lízing megállapodást kötött Szomália egyik el nem ismert szakadár régiójával, Szomálifölddel, hogy hozzáférhessen az Indiai-óceánhoz.

Fontos, hogy Etiópia emellett Afrika legnagyobb vízerőmű-gátját akarja megépíteni, a GERD (Great Ethiopian Renaissance Dam, Nagy Etióp Reneszánsz Gát) projekt az egyiptomi kormány szerint veszélyeztetné Egyiptom hozzáférését a Kék-Nílushoz, amely a Nílus vízhozamának több mint felét adja.

Etiópia feltehetőleg azért foglalt el több, aGedo régióban található repülőteret, hogy ellehetetlenítse az egyiptomi katonák telepítését. Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy Etiópia az összes, szuverenitását veszélyeztető országot „meg fogja alázni".