Türelmetlen az Európai Parlament, júniusig ad haladékot a jogállamisági szankciók alkalmazására

Türelmetlen az Európai Parlament, júniusig ad haladékot a jogállamisági szankciók alkalmazására

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. április 17-én, amikor a koronavírus-járvány miatt a plenáris ülést videókonferencia keretében tartják meg (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament (EP) hatalmas többséggel – 529 szavazattal, 148 ellenszavazat és tíz tartózkodás mellett – fogadta el azt az állásfoglalást, amelyben leszögezik, ha a tagállamok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az veszélyeztetheti az Európai Unió költségvetését. Egyben figyelmeztetik az Európai Bizottságot, ha az elmulasztja kötelességét, és nem tesz meg mindent az unió pénzügyi érdekeinek és értékeinek védelméért, akkor „a Parlament ezt mulasztásnak tekinti, és ezt követően az EUMSZ 265. cikke alapján eljárást indít a Bizottság ellen”.

Az EU pénzügyi érdekeinek védelme és a jogállamiság tiszteletben tartása közötti kapcsolatról szóló jogszabály január 1-je óta hatályos. Ezt azonban a magyar és a lengyel kormány az Európai Bíróságon megtámadta, egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor születhet ítélet ebben az ügyben. Az Európai Bizottság tagjai többször is hangsúlyozták, hogy minden ügyet figyelemmel kísérnek és egyetlen gyanús eset sem fog elveszni. Azonban a bizottság az általa alkalmazandó eljárás menetéről szeretne egy kézikönyvet elkészíteni, amely minden részletet tartalmaz és ebbe építenék bele a leendő bírósági ítéletet. Az EP azonban azt mondja, hogy a Bizottságnak már most alkalmaznia kell a jogszabályt, minden további késedelem nélkül. Pontosabban, úgy fogalmaznak, hogy „ha a Bizottság szerint szükség van az iránymutatásra, akkor annak 2021. június elsejéig el kell készülnie, és elfogadása előtt ki kell kérni a Parlament véleményét.”

A Fidesz EP-frakciója nem szavazta meg a javaslatot. Közleményük szerint „míg a tagállamok a koronavírus járvány harmadik hullámával küzdenek és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy emberéleteket mentsenek, addig az Európai Parlament ahelyett, hogy a félresikerült brüsszeli vakcinabeszerzéssel foglalkozna, ismét mondvacsinált politikai okokból pénzügyi szankciókkal fenyeget.” A fideszes képviselők úgy vélik, hogy „az Európai Parlament a szokásos módon messze túlterjeszkedik a hatáskörén, intézményi háborúra készül, zsarol és fenyegetőzik. Példátlan módon az Európai Bíróságot is politikai nyomás alá helyezi a mielőbbi ítélethozatal érdekében.”

Megemlítik azt is, hogy az állásfoglalás egyik társszerzője, Cseh Katalin momentumos politikus, aki a Fidesz szerint „ismét bebizonyította, semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy megpróbálja elvenni a Magyarországnak, a magyar polgároknak járó uniós forrásokat.”

Ezzel szemben Daniel Freund német zöldpárti képviselő úgy fogalmazott a döntés kapcsán, hogy minden nap, amikor a bizottság nem indít eljárást a magyar kormánnyal szemben, Orbán Viktor győzelmének számít.

– A jogállamiság védelmét szolgáló mechanizmus január 1-je óta működik. Orbán Viktor ellen rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre. Nem csak az elmúlt három hónapból, hanem az elmúlt tíz évből is. A szankcióknak most van itt az ideje – jelentette ki a politikus.