Jogállamiság: időhúzásra játszik a kormány

Jogállamiság: időhúzásra játszik a kormány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibás volt az az európai uniós jogalkotási eljárás, amelynek eredményeképp megszületett a jogállamisági mechanizmus. Nem kapott ugyanis megfelelő súlyt a legfőbb döntéshozó szerv, a Európai Tanács a szöveg véglegesítésekor – a Népszava információi ezzel az érveléssel állhat elő a magyar kormány abban a beadványban, amivel a jogszabályt megtámadják az Európai Unió Bírósága előtt.

Emlékezetes, hogy megszületett Brüsszelben egy javaslat arról, ami szerint visszatarthatnánk az uniós pénzek kifizetését azoktól az azoktól az országoktól, ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése. Magyarország és Lengyelország ezért az uniós költéségvetés megvétózásával fenyegetett, majd végül kompromisszum született: elhalasztották és valamelyest megnehezítették az új szabályozás alkalmazását.

A lap most az írja, hogy a Miniszterelnökségen és az Igazságügyi Minisztériumban „minden hadra fogható uniós szakjogász” a bírósági beadványon dolgozik Bóka János, Orbán Viktor „személyes” EU-ügyi államtitkára vezetésével. Ennek részeként folyamatos az egyeztetés a lengyel kormánnyal, még ha formálisan a két kormány külön-külön is fordul majd a bírósághoz.