Eurobarométer: a magyarok többsége támogatja a szankciókat

Eurobarométer: a magyarok többsége támogatja a szankciókat

Plakát az Oroszország Ukrajna elleni inváziója ellen tiltakozói barcelonai tüntetésen 2022. február 27-én (Fotó: Reuters/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós polgárok háromnegyede egyetért az EU Ukrajna melletti kiállásával és az Oroszország elleni lépésekkel. Magyarországon valamivel kisebb a lelkesedés.

Az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az EU Ukrajna mellé állt az orosz invázió kezdete után. Magyarországon ez az arány 59 százalék – derült ki az Európai Parlament Eurobarométer felméréséből, amelyet az Euronews szemlézett. A 2022 október 12. és november 7. között lebonyolított felmérés szerint mindegyik tagországban többségben voltak az uniós politikát helyeslők: a legnagyobb arányban Svédországban (97 százalék), Finnországban (95 százalék) és Hollandiában (93 százalék) támogatják az unió szerepvállalását

Hasonló arányok figyelhetők meg a szankciók megítélésében is: az uniós polgárok körében 73 százalékos a támogatottsága az Oroszország elleni fellépésnek, míg a magyarok körében jóval alacsonyabb, 56 százalékos.

A felmérésből az is egyértelműen kiderül, hogy az európai polgárok Ukrajna támogatásán túl az európai alapértékek iránt is elkötelezettek - írja az Európai Parlament (EP) sajtóközleménye. Arra a kérdésre, hogy az EP-nek mely értékek védelmére kellene elsősorban összpontosítania, a leggyakrabban a demokráciát (az EU-s átlag 36 százalék, Magyarországon 41 százalék), az emberi jogokat (29 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadságot (28 százalék) említették a válaszadók. Ezeknek az alapértékeknek a védelmét az Európai Unió határain kívül is fontosnak tartják.

„Nap mint nap ugyanezekért küzdenek az ukránok is, amióta Oroszország minden provokáció és indok nélkül katonai inváziót indított országuk ellen" – kommentálta az Európai Parlament az Eurobarometer felmérését.