„Ez a konfliktus nem Izrael és a Hamász, hanem Izrael és a palesztin nép között zajlik!”

„Ez a konfliktus nem Izrael és a Hamász, hanem Izrael és a palesztin nép között zajlik!”

Mazen Al Ramahi, a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengetegen vádolják a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot azzal, hogy válogatás nélkül lövi a rakétáit Izraelre. Mazen Al Ramahi, a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet. Interjú.

– Hosszú évek óta nem voltak ennyire heves összecsapások a palesztinok és az izraeli hadsereg között. Miért éppen most robbant ki újra a konfliktus?

– Sajnos mindig is voltak ilyen összecsapások, Izrael folyamatosan bántalmazza a palesztin embereket, tehát ezek a harcok mindennaposak és állandóak. Izrael folyamatosan foglal el és vesz el palesztin területeket, ott építkezik és betelepíti a telepeseit. Ciszjordánia területen több palesztin ember is meghalt vagy börtönbe került. Gáza még mindig körbe van kerítve, senki sem mehet be, csak akit Izrael beenged. Vonatkozik ez a személyforgalomra, az áruszállításra – beleértve az élelmiszereket, a fogyasztási cikkeket, a gyógyszereket –, de a palesztinoknak a tengert sem lehet használniuk, csakis azt, amit Izrael engedélyez. Ezt a média nem szokta megmutatni és közölni, mert ettől csak a palesztin emberek szenvednek. Az utóbbi két hétben Izrael túlzásba esett és 30 családot akart kiköltöztetni az otthonából, Észak- Jeruzsálemből, mert nem zsidók. A Ramadan végének ünnepén izraeli katonák és rendőrök zsidó fundamentalistákat engedtek be a muszlimok szent mecsetébe, a Kubbat az-Szahra mecsetbe (Sziklamecset), továbbá Izrael nem engedélyezte Észak-Jeruzsálemben a palesztin választásokat sem. Mindezek miatt tört ki az újabb konfliktus.

– Az izraeli kormány szerint az ő célpontjuk a Hamász és az Iszlám Dzsihád, mégis rengeteg a civil halott. Miért ilyen magas a civil áldozatok aránya?

– Aki érti, látja és ismeri az izraeli-palesztin konfliktust, az jól tudja, hogy ez a konfliktus nem Izrael és a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád között van, hanem Izrael és a palesztin nép között. Izrael minden, a területen élő palesztin ember és minden palesztin érdekeltség ellen háborút folytat. A 30 családnak, akit kitelepítenek, talán a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihádhoz van köze? Vagy az, hogy zsidó fundamentalistákat engedtek be a muszlimok szent helyére a Ramadan végének ünnepén, annak is a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz van köze? Amikor Izrael elvesz egy területet a palesztin emberektől, mert telepeseket akar oda telepíteni, annak is a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz van köze? Látni kell: amikor Izrael Gázát bombázza, pontosan tudja, ki fog meghalni. Tegnap estig több, mint 200 ember halt meg és több mint 5000 ember maradt otthon nélkül. A halottak 95 százaléka civil volt. Azért halnak meg sokan, mert Gázában a területre vetített népsűrűség magas, illetve nincsenek óvóhelyek, ahova az emberek el tudnának bújni. És Izrael ezt nagyon jól tudja. Ráadásul szombaton és vasárnap 9 ember halt meg Ciszjordániában, akiket izraeli katonák öltek meg. Illetve két palesztin származású izraeli állampolgár is meghalt izraeli területen. Emiatt most sztrájk kezdődött. Információim szerint keddre egységesen egy nagy sztrájkot szerveznek, az összes palesztin területen, Gázában, illetve az Izraelben élő palesztinok is részt vesznek benne. Vagyis a harcok Izrael és a palesztin emberek között zajlanak, nem Izrael és a Hamász között.

– Viszont a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot sokan azzal vádolják, hogy válogatás nélkül rakétázza az izraeli városokat. Valóban ez a helyzet?

– Szeretnék rávilágítani, hogy a Hamásznak nagyon primitív a technológiája a rakétákat illetően. Amikor Gázából rakéta indul, akkor biztos vagyok abban, hogy úgy próbálják azt irányítani, hogy 100 százalékosan elkerülhetőek legyenek a civil áldozatok. Ezért is van az, hogy ezekben a bombázásokban kevés izraeli sérül meg. Ezzel szemben Izraelé a világ egyik legmodernebb technológiája, így nagyon is jól tudják, hogy a rakéta, amit kilőnek, hova fog becsapódni. Az áldozataik 95 százaléka civil. Hogyan lehetséges az, hogy míg Izrael azt kommunikálja, hogy a Hamászt támadja, közben civileket öl meg? Ráadásul pont vasárnap bombázott le Izrael egy tornyot, amit csak újságírók és TV-csatornák használtak. A véleményem az, hogy mindezt azért tették, mert nem akarták, hogy a média közvetítse és a külföldiek láthassák, hogy valójában mi történik Gázában.

– Ismail Haniyeh, a Hamász vezetője szerint folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az arab vezetőkkel a régióban. Mely országok állnak ki a palesztinok mellett?

– Minden keresztény és muszlim támogatja a palesztinokat. Észak-Jeruzsálem a palesztinok fővárosa, a mecset pedig a muszlim emberek szent helye. Mindennek okán az arab világban mindenki egyöntetűen azt gondolja, hogy Izrael a felelős a jelenlegi kialakult helyzetért és mindenki támogatja a palesztin embereket.

– A fegyverszünetre tett eddigi kísérletek kudarcot vallottak. Hogyan lehetne véget vetni a mostani konfliktusnak?

– Ahhoz hogy a jelenlegi helyzet rendeződjön, elsősorban meg kellene oldani annak a 30 családnak a helyzetét, akiket ki akarnak telepíteni. Emellett biztosítani kellene, hogy zsidó fundamentalisták ne léphessenek be a Sziklamecsetbe. Hogy tartós béke legyen, ahhoz végleges megoldást kell találni arra, hogy a palesztinok jogai érvényesülni tudjanak. A jelenlegi konfliktus Észak-Jeruzsálem és a Sziklamecset miatt van, ezért minden palesztin érintett benne.

– Meddig tarthatnak még az összecsapások?

– Ami történik, az sajnálatos, senki sem szereti a háborút és nem szeret embereket holtan látni. De fel kell tenni a kérdést, hogy ki kezdte ezt az egészet és hosszú távon milyen megoldások vannak?

– És végül Magyarország: Szijjártó Péter külügyminiszter múlt héten jelezte, hogy a magyar kormány teljes szolidaritását fejezi ki Izraellel és elismeri az önvédelemhez való jogát. Hatással lehet Szijjártó kijelentése a magyar-palesztin, illetve a magyar-arab kapcsolatokra?

– Szijjártó úrral kapcsolatban nagyon sajnálom, amit tőle hallottunk. Ez nem segíti a probléma megoldását, inkább csak arra bátorítja Izraelt, hogy még agresszívebben lépjen fel a palesztin emberekkel szemben. Szijjártó úr persze nem mondta el, mi a véleménye arról, hogy Izrael családokat üldöz el a lakhelyeikről, illetve hogy katonákkal és rendőrökkel szállja meg a Sziklamecsetet. Sajnálom, hogy Szijjártó úr minden egyes alkalommal Izraelt biztosítja a támogatásáról és Izrael mellett áll ki, függetlenül attól, hogy Izrael valójában mit követ el és csinál a palesztin emberekkel. Ugyanakkor nagyon remélem, hogy a magyar állam felülvizsgálja a hosszú, legalább 35 éves múltra visszatekintő magyar-palesztin kapcsolatot, mert az utóbbi 3-4 évben minden nyilatkozatukkal Izraelt támogatják és védik, akár még az Európai Unió álláspontjával szemben is. Meglepetés volt számunkra az is, hogy Magyarország elutasította a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, mely szerint joghatósága van a palesztin területek felett, a magyar kormány így nem szeretné, ha kivizsgálnák és bíróság döntene arról, hogy ki lépett fel erőszakosan, ki hibázott az izraeli-palesztin viszony kapcsán. Pedig ezt még az Európai Unió többi országa is támogatja. A kérdésem így csak az lenne, hogy ha Szijjártó úr szerint a palesztinok terroristák és civileket bombáznak, akkor miért ők fordultak bírósághoz és miért Izrael az, aki fél és nem akarja a joghatóságot valamint a kivizsgálást elfogadni? Véleményem szerint aki fél a nemzetközi bíróságtól, valószínűleg azért fél, mert tisztában van vele, hogy ő a hibás. Természetesen értjük és tiszteletben tartjuk, hogy Magyarországnak joga van bármilyen országgal együttműködni, kapcsolatokat építeni és ápolni, de nem szeretnénk, ha mindez úgy valósulna meg, hogy ennek a palesztin emberek fizessék meg az árát.