Financial Times: Orbán gyengébb lehet, mint gondolnánk

Financial Times: Orbán gyengébb lehet, mint gondolnánk

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erős túlzás lehet az amerikai gazdasági lap, a Financial Times részéről, mindenesetre Jair Bolsonaro brazil és Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki vezetővel együtt emlegette Orbán Viktort friss vezércikkében, amit a Népszava szemlézett. A Financial Times olyan három erős emberként utalt rájuk, akik idén választásra készülnek, és a valóságban gyengébbek lehetnek annál, mint amilyennek látszanak. A Financial Times szerint még az is elképzelhető, hogy mindhárman távozni kényszerülnek a hatalomból idén.

Orbánt a FT a trumpi jobboldal hőseként emlegette, aki szerintük lebontja a demokráciát, ezért pedig összetűzésbe került az Európai Unióval. A lap szerint kérdéses, ha Orbán veszít, elfogadja-e majd ezt, vagy várhatóak olyan események, mint tavaly a Capitolium megrohamozása volt.

A Telex is kérdezte egyébként Orbánt a tavalyi utolsó kormányinfón arról, vereség esetén sima hatalomátadás jöhet-e. A kormányfő erre azt válaszolta, a tapasztalat mindig értékesebb, mint a spekuláció. Ő tizenhat évet töltött kormányon, tizenhat évet ellenzékben, kellett is átadnia és átvennie is kormányzati hatalmat, eddig pedig ez mindig sikerült. 

Bolsonarót már a trópusok Trumpjaként emlegette a lap, megjegyezve, hogy ő is vesztésre áll, az októberi választáson távozásra kényszerülhet. A FT hozzátette, Bolsonaro még a katonai puccs ellenére sem tudta teljesen megrengetni a demokratikus intézményeket.

Duterte nem tudta módosíttatni az alkotmányt, így hamarosan távoznia kell. Vele szemben ugyanakkor a korábbi diktátor, Ferdinand Marcos fia indul, párban Duterte lányával.

A Financial Times megemlítette még a török Recep Tayyip Erdogant is, aki majd jövőre kell megmérettesse magát választáson. Ő a lap szerint a rossz gazdaságpolitika miatt lehet gyengébb, mint korábban.

Érdemes megjegyezni, hogy ha retorikai azonosságok lehetnek is, a véreskezű Duterte nehezen összevethető a magyar kormányfővel. A fülöp-szigeteki vezető maga is elismerte felelősségét a kábítószer-ellenes háborúban megölt ezrek haláláért, szerinte viszont ezek szükséges áldozatok voltak, és nem követett el emberiségellenes bűncselekményeket. Emberi jogi szervezetek szerint előzetes vizsgálat nélkül gyilkoltak meg ezreket, sokakat úgy, hogy csupán gyanították róluk, lehet valami közük a kábítószer-kereskedelemhez.

Bolsonaro eközben a katonai diktatúra pártján áll, és már hatalomba lépése után intézkedett, hogy könnyebb legyen irtani az amazonasi esőerdőt. Az őslakosokról azt mondta, nincs pénzük és kultúrájuk, és el kell venni tőlük az eddig használt területeiket. A brazil elnököt, ha retorikájában akad is azonosság, szintén erős húzás a magyar miniszterelnökhöz hasonlítani.

Magyarországról cikkezett a New York Times is, arról írva, hogyan hagyta az Európai Unió az illiberális modell meghonosítását. A lap úgy látja, sok évnyi engedmény után Brüsszel most már igyekszik megfékezni a magyar kormányt. A lap megjegyezte, az Európai Bíróság januári ítéletében jóváhagyhatja, hogy az EU megvonja támogatásait attól, aki szerinte nem tiszteli a közös alapértékeket.