Hárommal többen voltak a norvég miniszterelnök buliján, nyomozás indult ellene

Hárommal többen voltak a norvég miniszterelnök buliján, nyomozás indult ellene

Erna Solberg norvég miniszterelnök norvég NATO-katonákkal találkozik a litvániai Pabradében lévõ katonai támaszponton 2020. szeptember 8-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdték Erna Solberg norvég miniszterelnök kihallgatását – jelentette be kedden az oslói rendőrség. A kormányfőt a múlt hónapban tartott születésnapi ünnepsége miatt idézték be, az eseménnyel ugyanis megszegte az érvényben lévő korlátozásokat. Erna Solberg 10 ezer koronás (345 ezer forintos) büntetésre számíthat.

– Elindult egy nyomozás, amelynek részeként a miniszterelnököt is kihallgattuk, a munkánk azonban még nem ért véget – nyilatkozta a Reutersnek Per Morten Sending, a vizsgálatot vezető rendőrtiszt.

Erna Solberg korábban már bocsánatot kért tettéért. Hangsúlyozta, a hatvanadik születésnapját ünnepelte 13 családtagjával egy hegyi szálláson, és bár három külön asztalhoz ültek le, távol egymástól, nem vették figyelembe, hogy összejövetelükkel így is megszegték a szabályokat. Norvégiában legfeljebb tíz ember találkozhat egymással zárt térben.

– Ennek nem lett volna szabad megtörténnie – nyilatkozta a születésnap kapcsán a norvég egészségügyi miniszter a VG című lapnak. Bent Hoeie keményen kritizálta a kormányfőt, akit eddig az időben meghozott megfelelően szigorú döntései miatt dicsértek, hiszen ezek következtében az országban sikerült alacsony szinten tartani a fertőzések mértékét.

Amíg Magyarországon hétnapos átlagban egymillió lakosra 834 napi fertőzött jut, addig Norvégiában csupán 171. Az elhunytak számában még nagyobb a különbség, hiszen amíg nálunk egymillió lakosra 20, addig a skandináv országban 0,24 haláleset jut. A járvány kezdete óta Magyarországon csaknem hússzor annyian haltak bele a fertőzésbe, mint Norvégiában. Az oltási versenyben azonban vezetünk, Norvégiában eddig kétharmad annyi védőoltást adtak be, mint idehaza.