Hatalmasat bukott a szlovén illiberalizmus

Hatalmasat bukott a szlovén illiberalizmus

Janez Jansa szlovén miniszterelnök voksol egy sentilji szavazóhelyiségben 2022. április 24-én, a szlovén parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meggyőző fölénnyel nyerte a szlovén választásokat a Robert Golob által nemrég alapított Szabadság Mozgalom – derült ki a szavazatok több mint 90 százalékának megszámlálása után. A szlovén üzletember pártja a szavazatok 34 százalékát szerezte meg, ezzel szemben Janez Jansa miniszterelnök pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) mindössze 24 százalékot tudhat magának. Az Új Szlovénia nevű párt a szavazatok 7 százalékát szerezhette meg, a Szociáldemokraták 7 százalékkal kerülhetnek a parlamentbe, a Baloldal névre hallgató pártnak pedig 4,3 százalékkal kell majd beérnie.

Mit jelent mindez mandátumokban? Golob pártjának a 90 fős szlovén parlamentben várhatóan 40 mandátuma lesz, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik leghűségesebb szövetségesének, Janez Jansának a pártja 28 képviselőt küldhet a törvényhozásba (az Új Szlovénia 8, a Szociáldemokraták 7, a Baloldal 5 képviselői helyet kapna).

Mindezzel Magyarország valószínűleg elvesztette az utolsó szövetségesét is az Európai Unióban. Emlékeztetőül: az SDS az elmúlt években gyakorlatilag betűről betűre lemásolta a magyar Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Jansa először is a pártjához hű személyeket ültetett a kormánytól független szervek élére, majd közbeszerzésekkel nekikezdett egy hozzá hűséges klientúra építésének a gazdaságban. Ezután a független média került a kormány célkeresztjébe, amelyek közül többet is befolyása alá sikerült vonnia. Természetesen mindez egy idő után az Európai Uniónak is szemet szúrt.

Az Európai Parlament múlt évben felmérte az uniós értékek állapotát Szlovéniában, majd végső jelentésében megállapította: mélyen aggasztó a nyilvános vita színvonala, az ellenséges légkör, a bizalmatlanság és a mély polarizáció az országban. Ami a médiát illeti, az Európai Parlament által nagy többséggel megszavazott jelentés kiemelte: a képviselők továbbra sem nyugodtak amiatt, hogy prominens közéleti személyiségek és politikusok, köztük kormánytagok újságírókat támadnak, lejárató kampányokat és a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket indítanak ellenük. Emellett felszólították a kormányt, hogy megfelelő módon finanszírozza a szlovén közszolgálati televíziót és hagyjon fel a szerkesztői munka politikai befolyásolásával, de a szlovén média tulajdonviszonyainak átláthatatlanságára is felhívták a figyelmet.



A jelek szerint azonban Jansáékat a legkevésbé sem érdekelte az EP által megfogalmazott kritika, a szlovén kormány büszkén folytatta útját az illiberalizmus ösvényén, amelyet magyar és lengyel kollégái már évekkel ezelőtt kitapostak az unióban. A magyar-szlovén barátság egyébként nem csak a magyar modell következetes másolásában érhető tetten. Mint ismert, a magyar kormányhoz közel álló üzletemberek még évekkel ezelőtt bevásárolták magukat a szlovén médiába, az általuk üzemeltetett televízió, hetilap, illetve hírportál azonban igen szerény eredménnyel dicsekedhetett. Ezért merült fel a szlovén ellenzékiekben a gyanú, hogy e médiumoknak utalt magyarországi pénzek végül nem is az adott lapokat gazdagították, hanem Jansa kampányát finanszírozták velük, amit természetesen szigorúan tiltanak a törvények.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, Jansának végül mégsem az illegális pártfinanszírozással kapcsolatos vádak miatt kellett aggódnia. Robert Golob üzletember Szabadság Mozgalma december óta mint a rakéta tört előre. A liberális politikus korábban is megmutatta tehetségét államtitkárként Janez Drnovsek kormányában, karizmatikus vezetőként pedig sokan jelezték más baloldali pártokban is, hogy szívesen látnák őt a miniszterelnöki székben. A jelen állás szerint Golobnak koalíciós partnerekre lesz szüksége a kormányzáshoz, azonban minden jel arra utal, hogy rövidesen meg is alakulhat az új szlovén kormány.