Herculaneum polgármestere visszaköveteli az ellopott ókori freskót

Herculaneum polgármestere visszaköveteli az ellopott ókori freskót

Az ellopott, majd megkerült freskó Herculaneumból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-olaszországi Herculaneum polgármestere az olasz kormány segítségét kérte szerdán annak az 1995-ben eltulajdonított ókori freskónak a visszaszerzéséhez, amelyet az amerikai milliárdos, Michael Steinhardt gyűjteményében foglaltak le.

Ciro Bonajuto Mario Draghi kormányfő és Dario Franceschini kulturális miniszter fellépését szorgalmazta az amerikai hatóságoknál. Herculaneum első embere közleményben hangoztatta, hogy a Michael Steinhardt gyűjteményében talált freskónak vissza kell térnie a Vezúv által 79-ben elpusztított ókori város egyik villájába, ahol eredetileg állt.

Az első század közepére datált freskó a gyermek Herkulest ábrázolja, amint éppen megfojtja a Héra istennő által ellene küldött kígyókat. A freskót 1995-ben távolították el a villa faláról, majd a nemzetközi illegális műkincspiacon keresztül az amerikai milliárdos tulajdonába került.

Ciro Bonajuto szerint a freskó értéke egymillió dollár. Michael Steinhardt ellen az amerikai hatóságok indítottak nyomozást, mely megállapodással zárult az ügyészség és a milliárdos között. Steinhardt elkötelezte magát annak a 180 műkincsnek a visszaszolgáltatására, amelyet tizenegy országból vásárolt fel mintegy hetvenmillió dollárért.

(MTI)