Hétfőtől állhat újra munkába Boris Johnson

Hétfőtől állhat újra munkába Boris Johnson

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől visszatér a munkába Boris Johnson brit kormányfő – írja a CNBC és a Sky News. A CNBC szerint a brit miniszterelnöki hivatal jelentette be hivatalosan, hogy hétfőtől újra dolgozik a kormányfő, a Sky News pedig egy hivatali forrásból szerezte értesüléseit. Az orvosok tanácsától függ, hogy hétfőn már a miniszterelnök tarthatja-e a Downing Street sajtótájékoztatóját vagy sem.

Boris Johnsonnak március 27-én lett pozitív a koronavírus-tesztje, eleinte enyhe tünetei voltak, majd április 5-én kórházba került, ahol három napig az intenzív osztályon ápolták, és végül április 12-én távozhatott.

Boris Johnson már jobban van, de az intenzív osztályon marad | Magyar Hang

Johnson eddig vidéki birtokán, Chequers-ben lábadozott. A Sky News azt írja, Johnson már a napokban elkezdett dolgozni, több online megbeszélést is folytatott minisztereivel. Betegsége alatt Dominic Raab külügyminiszter helyettesítette Johnsont.

A visszatérő miniszterelnök jelentős dilemma előtt áll, egyre nagyobb ugyanis a politikai nyomás, hogy enyhítsen a korlátozásokon, miután brit gazdaság teljesítményének példátlan visszaesését jelezték a csütörtökön ismertetett előzetes aktivitási mérőszámok. A brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 12,9-re esett a múlt hónapban mért 36,0-ról. Ez a brit gazdaság aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall. Szakértők szerint a BMI-adatok és a GDP-növekedési ráták történelmi visszatekintésű összehasonlítása alapján az  áprilisi kompozit BMI-index 7 százalék körüli negyedéves GDP-zuhanásnak felel meg.

Az „elborzasztónak” nevezett áprilisi aktivitási mérőszámok óhatatlanul kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen ára lesz a Covid-19 járvány megfékezését célzó, egy hónapja elrendelt korlátozásoknak, és hogy e korlátozó intézkedések meddig maradhatnak még érvényben. A korlátozások feloldása ellen szól, hogy a brit halálozások száma még mindig magas, bár vasárnap „mindössze” 413 halálesetről számoltak be a brit kórházak, ami a legalacsonyabb szám ebben a hónapban.    

Az Egyesült Királyságban eddig közel 150 ezer fertőzöttet és több mint 20 ezer áldozatot tartanak nyilván a koronavírus-járvány kitörése óta.