Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második találkozójuk első napján 2019. február 27-én a vietnámi fővárosban, Hanoiban (Fotó: Reuters/Leah Millis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán még úgy tűnt, a két – Vietnámban tárgyaló – vezető bejelenthet valamit, ám csütörtökön gyorshírben adták közre, a tárgyalások hirtelen megszakadtak, és nem lesz semmilyen megállapodás. Az észak-koreai fél nem erősítette meg az információt. A phenjani állami tévében még az előző esti híreket sugározták.

A BBC élő, percről percre tudósításából az derül ki, pesszimista a hangulat. A helyszínről jelentkező kollégájuk, Laura Bicker Twitter-bejegyzésében azt írja: „később sem lesz semmilyen aláírás, nem lesz bejelentés. A Fehér Ház szerint konstruktívak voltak a megbeszélések, de a szakértők rémülten kiabálnak.”

Donald Trump egyedül állt ki a sajtótájékoztatóra. A kérdések alapján, úgy tűnik, a nukleáris képességek ügyében maradtak nézeteltérések; erre utaltak az amerikai elnök szavai, de jelezte, konkrétumokat nem szeretne ezzel kapcsolatban mondani. Trump ugyanakkor azt is jelezte, jó a kapcsolata Kim Dzsongunnal, és úgy véli, az előző évi találkozóhoz képest történtek előrelépések. Arról beszélt, hogy Phenjan nem kíván rakétateszteket végrehajtani. Az elnök azt mondta, Kim azt szerette volna, hogy feloldjanak minden észak-koreai szankciót, ám ezt „nem lehet csak így meglépni, ebbe nem tudtunk beleegyezni”.

Trump újságírói kérdésre azt is elmondta, a tárgyalások nem úgy értek véget, hogy mindenki felugrott az asztaltól. A sajtótájékoztatón Mike Pompeo külügyminiszter is beszélt; mint mondta, sokkal jobb a helyzet, mint 36 órával ezelőtt, vagy épp egy-két hónappal korábban volt.

A vita az atommentesítés értelmezése körül lehet. Kim Dzsongun ugyanis a teljes félszigetre érti, azaz a „nukleáris védőernyő” alatt a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokra is; az Egyesült Államok ugyanakkor nem, továbbá teljes leszerelést várna az észak-koreai féltől. Kim tájékoztatta Trumpot arról, hogy kész lenne lebontani és felszámolni a sztálinista ország ismert nukleáris kísérleti telepét Jongbjonban, amennyiben minden szankciót feloldanak velük szemben. Trump ebbe az alkuba nem akart belemenni.

Érdekes fejlemény az ügyben, hogy egy második urániumdúsító üzemről érdeklődtek, amely Jongbjon mellett működik az országban. Az elnök elmondása alapján az észak-koreaiak meglepődtek, hogy az amerikaiak mit tudnak erről. (Szakértők szerint a sokat hivatkozott létesítmény mellett még két hasonlót működtethetnek Észak-Koreában.) Újságírói kérdésre, bármiféle időpont megjelölése nélkül, válaszolta Trump, elképzelhetőnek tartja, hogy egy nemzetközi vizsgálat során szakértők megnézhessék az észak-koreai nukleáris létesítményeket.

Az elnök azt is elmondta, nem egyeztettek új találkozót, de reméli, mihamarabb újra leülhetnek egymással. Trump ugyanis megemlítette, van pár szerződés, amelyet készek aláírni, ám minden pozitív fejlemény ellenére most nem került sor erre.

Trump: Óriási gazdasági potenciál van Észak-Koreában | Magyar Hang

Kim Dzsongun egyik célja az lehet, hogy a világot „megbarátkoztassa” a gondolattal, hogy bizony Észak-Korea is rendelkezhet nukleáris képességekkel.