Hongkongban hatvanszor használható „szupermaszkot” osztanak mindenkinek

Hongkongban hatvanszor használható „szupermaszkot” osztanak mindenkinek

Hongkong, 2020. április 24. A koronavírus-járvány miatt egymástól biztonságos távolságot tartva ülnek a diákok egy teremben az írásbeli érettségi vizsga megkezdése előtt Hongkongban 2020. április 24-én. A Kína különleges közigazgatási övezetében működő városállamban több mint 50 ezer diák érettségizik az idén. MTI/EPA/Pool/Jerome Favre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy központi finanszírozású hongkongi kutatóintézet fejlesztette ki azt a többször használatos arcmaszkot, amelynek szűrőrendszerét már 2018-ban aranyéremmel díjazták egy genfi, nemzetközi találmányokkal foglalkozó kiállításon – írja a South China Morning Post (SCMP). 

Miután Hongkongban is mostanában kezdik lazítani a korlátozásokat, a kormányzat még ebben a hónapban több mint hétmillió darabot postáz ki a „szupermaszkokból”, vagyis lényegében minden hongkongi kap belőle egyet. 

A maszkokat ki lehet mosni, és hatvanszor is fel lehet használni. A textil háromrétegű, mikrobaellenes anyagból készült, amely hatékonyan képes kiszűrni a baktériumokat, gombákat és vírusokat. 

A hongkongiaknak azonban az ingyen maszkon kívül nincs sok okuk az örömre. Soha nem látott mértékben zsugorodott különleges közigazgatási státusszal bíró város gazdasága az idei első negyedévben az új koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásainak következtében. A statisztikai hivatal legfrissebb, előzetes adatai szerint Hongkong bruttó hazai terméke (GDP) 8,9 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában éves összevetésben. Ami nem is csoda, hiszen – mint az SCMP rámutat – Hongkong szinte a teljes első negyedévet vesztegzár alatt töltötte. A lezárások következtében nehéz helyzetbe került a növekedés motorjának számító export, a kiskereskedelem, valamint a beruházások is. 

A gazdaság megsegítésére a hongkongi kormányzat egy 290 milliárd hongkongi dollár (12 ezer milliárd forint) értékű intézkedéscsomag elindítását tervezi – adja hírül a Portfolió.

Paul Chan pénzügyminiszter még múlt szerdán arra figyelmeztetett, hogy a hongkongi gazdaság a várakozásoknál is rosszabbul teljesíthet, és akár 4 vagy 7 százalékkal is visszaeshet a világjárvány hosszú távú hatásai nyomán.

A Worldometer adatai szerint Hongkongban 1041 fertőzöttet tartanak nyilván, és mindössze négyen hunytak el a Covid-19 betegségben.