Így válaszolt Navalnij arra, hogy mit üzenne az orosz népnek akkor, ha megölnék

Így válaszolt Navalnij arra, hogy mit üzenne az orosz népnek akkor, ha megölnék

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még 2022-ben mutatták be azt a dokumentumfilmet, amely a pénteken meghalt, Putyin legádázabb ellenfeleként számon tartott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus életét és munkásságát mutatja be, aki azt követően is hazatért Oroszországba, hogy 2020-ban novicsokkal mérgezték meg. A filmből most különösen megrendítő visszanézni azt a jelenetet, amelyben megkérdezik Navalnijt, mit üzenne az orosz népnek arra az esetre, ha őt megölnék.

Erre először angolul azt válaszolja, hogy az üzenete nagyon egyszerű lenne: ne adják fel. Ezután a riporter arra kéri, oroszul is válaszoljon, amit meg is tesz, jobban kifejtve gondolatait. – Valami nagyon nyilvánvalót szeretnék mondani. Nem adhatják fel. Ha megpróbálnak megölni, ez azt jelenti, hogy nagyon erősek vagyunk. Ezt az erőt arra kell használnunk, hogy sose adjuk fel, emlékezzünk, hogy nagyon erősek vagyunk. Amikor elnyomnak a rosszfiúk, nem tudjuk, valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Tehát ne legyünk inaktívak – mondta.

A Navalnij című dokumentumfilm az HBO Maxon tekinthető meg. 

Az orosz ellenzéki politikusra pénteken Budapesten is megemlékeztek, illetve demonstráltak Oroszország nagykövetségének épülete előtt. Bár a követség előtti rész kordonnal volt lezárva, a közelben többen mécseseket, fotókat, virágokat helyeztek el tisztelegve Navalnij előtt.