„Inkább tíz Orbán, mint egy Rutte” – Geert Wilderst támadják, miután a magyar miniszterelnökkel találkozott

„Inkább tíz Orbán, mint egy Rutte” – Geert Wilderst támadják, miután a magyar miniszterelnökkel találkozott

Geert Wilders és Orbán Viktor (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan nehéz eldönteni, Orbán Viktornak lehet-e kínosabb a szélsőjobboldali Geert Wilders társasága, vagy épp fordítva. A két politikus múlt heti találkozója után többen kritizálták a magyar miniszterelnököt, de Wilders-t is, amiért a másik hírhedt populista vezérrel találkozott.

A magyar kormányfőnek mostanában egyébként is meggyűlt a baja a hollandokkal, miután Mark Rutte kormányfő ellenezte, hogy a jogállamiság szempontját ne vegyék figyelembe az uniós költségvetés és a járvány miatt elkülönített hitel tárgyalásakor. Emiatt aztán rögtön rászállt Rutte-ra a kormánypárti sajtó, Orbán pedig azt fejtegette: ha nem sikerül megállapodni a vitás kérdésekről, az a „holland fickónak” lesz köszönhető. Hollik István egyenesen sorosista miniszterelnökként emlegette a holland vezetőt.

Orbán ezt követően találkozott a szélsőjobboldali Geert Wilders-szel, akit Facebook-oldalán már kedves holland fickónak nevezett, nyilván Rutte-val szemben. A kormányfő a Karmelita Kolostorban fogadta politikustársát, aki ezt követően szokása szerint felkereste a számára családilag fontos Nyírparasznyát, továbbá találkozott Bunyós Pityuval, akit egyébként népszerű magyar énekesnek nevezett. A holland Szabadságpárt vezetőjének felesége származik Nyírparasznyáról, a falunak pedig híres szülötte a mulatós sztár. Az egyébként Szikora István néven anyakönyvezett zenész három éve még a holland parlamentben is meglátogatta Wilders-t.

A szélsőjobbos politikus a hétvégén külön posztban lelkendezett azon, mennyivel jobb hely szerinte Magyarország, mint Hollandia. Mellettünk szólva azt említette, hogy itt alig vannak mecsetek, nem lát fejkendős embereket az utcán, sem szocialistákat vagy álliberálisokat a hatalomban. Nincs marokkói terror, nincsenek menedékkérők, az emberek pedig büszkék a hazájukra és identitásukra – sorolta a szélsőséges politikus, aki szerint Hollandia sokat tanulhat Magyarországtól.

Ezt az állítást emelte ki cikkében a holland Telegraaf, ami szerint Orbán már egy ideje az európai jobboldali nacionalisták kulcsfigurája. A lap kiemelte, hogy a magyar kormányfőt ezekben a körökben azért éltetik, mert ellenzi a menedékkérők érkezését, akiket ő iszlám megszállókként ír le. Eközben az ellenzéki szervezeteket, a kritikus újságírókat és az egyetemeket támadják – összegzett a lap, megjegyezve, hogy a Freedom House véleménye lesújtó a magyarországi jogállamiság állapotáról. Ez az, ami mellett Wilders kiáll? – tette fel a kérdést a Telegraaf.

A szélsőjobbos politikus visszatámadt, Facebook-oldalán azt írva, hogy inkább tíz Orbán, mint egy Rutte, aki szerinte a nyitott határok és iszlamizáció révén a holland demokráciát gyilkolja. Wilders továbbá úgy látja, hogy a jogállamiságot illetően Hollandiának vannak problémái. Fel is sorolt olyanokat, mint a koronavírus-törvény, illetve Julio Poch pilóta esete. Utóbbi a holland államot perelte be, miután kimondták, hogy nem bűnös az argentin katonai junta egyes bűneiben. Poch-kal szemben a vád az volt, hogy részt vett azoknak a halálgépeknek a munkájában, amikről 1976 és 1983 között a mélybe hajították a junta ellenségeit. A férfit azután tartóztatták le, hogy Hollandia (aminek nincs kiadatási egyezménye Argentínával) tájékoztatta a spanyolokat és az argentinokat Poch lehetséges spanyolországi tartózkodási helyéről.

Wilders ugyanakkor feltehetőleg nem tanulmányozta részletesebben a magyar felhatalmazási törvényt, továbbá a koronavírus-járvány miatti olyan korlátozásokat, mint a börtönök látogatási tilalma.

A holland Szabadságpárt vezetőjének érdemes lenne elolvasnia a holland közszolgálati média, a NOS legutóbbi, magyar vonatkozású cikkeit is, amik az Indexnél történő tömeges felmondásokról, majd az azt követő tüntetésről szólnak. Július 22-én írt a közcsatorna honlapja Dull Szabolcs kirúgásáról és arról, hogy sokan ezt a lap függetlenségébe való beavatkozásként értelmezték. A NOS azt is hozzáfűzte, hogy márciusban Orbán egyik támogatója vásárolta be magát az Index hirdetéseit szervező cégbe. Valami hasonló történt korábban az Origónál – említette a cikk.

Az oldal beszámolt később arról is, hogy több ezren álltak ki Budapest utcáin a sajtószabadság mellett. A lap idézte a momentumos Hajnal Miklóst, aki szerint az Index szerkesztősége a nyilvánosság elé állt és felmondott azért, hogy megmutassa, mi folyik az országban. „Az, hogy még a legnagyobb és a legolvasottabb hírportált is tönkre tudják itt tenni.”