Amíg bíróság el nem ítéli, Trumpot nem lehet kizárni a választásból – Reptér

Amíg bíróság el nem ítéli, Trumpot nem lehet kizárni a választásból – Reptér

Donald Trump és Joe Biden egyik elnökjelölti vitája 2020 szeptemberében (Fotó: Elvert Barnes/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg az látszik, a Biden-kampány fő üzenete, hogy a demokráciát meg kell védeni Donald Trumptól, erről szólt tulajdonképpen a demokrata elnök kampányindító beszéde is, amely hivatali elődje köré épített, róla szólt kritikai éllel. Biden beszéde ugyanakkor többek között azért kétélű fegyver, mert a jelenlegi elnököt eddig mindig mérsékelt jelöltként tartották számon – mondta lapunk Reptér című külpolitikai műsorában Csizmazia Gábor. Az NKE Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársával az előttünk álló 2024-es amerikai elnökválasztási kampányról beszélgettünk a január 15-i első előválasztás előtt.

A kampány kapcsán mindig fontos, hogy mennyire várható kemény adok-kapok, vajon mennyire durvul a hangnem például az Egyesült Államokban is. Csizmazia Gábor szerint noha mindig előjön mindkét oldalon, hogy szemben az ellenfelekkel, az adott oldalnak a másik nagy párt egyre primitívebb retorikájától, hangnemétől, módszereitől függetlenül méltóságteljesen, emelt fővel kell levezényelnie a kampányt, ám ez egyre kevésbé sikerül. Biden elnök most már előre vetítette a „trumpi veszélyt”, és valószínűleg hasonló várható majd a republikánusoktól is. „Az elkövetkezendő hónapokban várhatóan elég durva, a 2020-as elnökválasztásra emlékeztető, személyeskedő, adott esetben a konkrét kérdésektől, témáktól és ügyektől mentes kampány vár Amerikára” – véli az NKE Egyesült Államokkal foglalkozó oktatója. Csizmazia Gábor a műsorban arról is beszélt, addig, amíg a bíróságon jogerősen el nem ítélik, Trumpot nem lehet kizárni a választásból, hiába is próbálkoznak ezzel a szövetségi államok.

Vajon elképzelhető-e, hogy Donald Trump helyett valaki mást indítson az elnöki székért Joe Biden ellenében a Republikánus Párt? Ki lehet-e zárni Trumpot a választásból? Miért lett 80 pluszos aggastyánok játszótere az amerikai nagypolitika az elmúlt években? Hol vannak a fiatalok? Mivel próbálja meg visszahozni lemaradását a kihívóival szemben a regnáló amerikai elnök, hogy egyáltalán esélye legyen megnyerni a november 5-i választást? A teljes beszélgetést alább tudják meghallgatni: