Ítélet született a KFOR elleni támadások ügyében, amelyek miatt magyar katonák is megsérültek

Ítélet született a KFOR elleni támadások ügyében, amelyek miatt magyar katonák is megsérültek

Képünk csak illusztráció. A leposavici városháza előtt nem csak a KFOR járművei strázsálnak, hanem a koszovói különleges rendőrség járművei is 2023. június 4-én (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két koszovói szerbet ítélt egyenkét 6 hónapos börtönbüntetésre egy pristinai bíróság kedden a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái elleni tavaly májusi támadás miatt – írta az MTI.

A koszovói rendőrség és a KFOR csapatai azt követően csaptak össze a helyi szerbekkel májusban, hogy az hónappal korábbi önkormányzati választások eredményeivel elégedetlen szerbek akadályozták az új polgármesterek munkáját. Az összetűzések során több civil, valamint a KFOR 27 magyar katonája is megsérült. A feszültségekre adott válaszként a NATO megnövelte koszovói haderejét.

Rados Petrovic és Dusan Obrenovic kedden bűnösnek vallotta magát az ügyészséggel történt egyezséget követően. Dusan Obrenovic hat hónapos büntetését beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időbe, így neki nem kell börtönbe vonulnia, Rados Petrovic pedig – aki korábban 26 napot töltött börtönben – hatezer eurós (mintegy 2,33 millió forint) büntetése kifizetése után távozhatott szabadon. A két férfit eredetileg az alkotmányos rend elleni támadással, nemzetközi védelem alatt álló nemzetközi személyek elleni támadással, hivatalos személy elleni támadással, valamint huliganizmussal gyanúsították, vádat azonban csak ez utóbbi miatt emeltek, és az ítélet is ebben az ügyben született.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben a szerb-koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban.

Címkék: Koszovó, KFOR