„Jézus Krisztus nevében” – mondta a francia késes támadó

„Jézus Krisztus nevében” – mondta a francia késes támadó

Rendőrök és mentők a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén 2023. június 8-án. (MTI/AP/L'Essor Savoyard/Florent Pecchio)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmilyen nyilvánvaló terrorista indítékot nem állapított meg eddig a nyomozás a csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadással kapcsolatban, amelyben hat ember, köztük négy kisgyerek súlyosan megsérült – közölte Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén Élisabeth Borne miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy terrorista indítékról lenne szó” - idézte az MTI a vádhatóság képviselőjét, aki emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a bűnügyi rendőrség folytat le. Az ügyésznő megerősítette, hogy a támadásban hatan sérültek meg, négy kiskorú és két felnőtt. „Mind a négy gyerek életveszélyes állapotban van” – hangsúlyozta. A megtámadott gyerekek között van egy brit és egy holland állampolgár. A legfiatalabb sérült gyerek 22 hónapos, a legidősebb hároméves, a helyi és a közeli Genf (Svájc) kórházaiban ápolják őket.

Mint arról lapunk is írt, a támadás egy játszótéren történt, amely egy parkban található az Annecy-tó partján. Line Bonnet-Mathis elmondta, hogy egy felnőtt könnyebben sérült meg a késelésben, míg egy másik felnőttet először megszúrt a támadó, majd a rendőrségi beavatkozás során egy lövéstől is megsérült, ezért vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a rendőrök milyen körülmények között használták a fegyverüket. Élisabeth Borne kormányfő megerősítette, hogy az elkövető nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, legálisan tartózkodott Franciaországban és nem állt korábban pszichiátriai kezelés alatt. „Az elkövető szíriai állampolgár, menekültstátusszal rendelkezik, tíz éve élt Svédországban, és menedékkérelmet nyújtott be Franciaországban is" – mondta a miniszterelnök. A támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott kétszer angolul: „Jézus Krisztus nevében”.

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt – közölték rendőrségi források. Az elkövetőnek nem volt állandó lakcíme Franciaországban.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Motozáskor egy Szűz Mária- és egy Jézus Krisztus -képet, valamint egy keresztet találtak nála. Egyetlen fegyvere volt, a kés, amelyet a támadáshoz használt. A keleti keresztények Ouvre d'Orient nevű francia egyesülete a Twitteren elítélte a támadást. A szervezet „azt szeretné, ha ez a gyalázatos cselekedet nem vetülne rá minden Franciaországban élő menekültre”.

Az elkövető felesége az AFP hírügynökségnek elmondta: férje azért hagyta ott Svédországot, mert nem kapta meg az állampolgárságot. Utoljára négy hónappal ezelőtt beszéltek egymással telefonon, az asszony szerint a férfi akkor egy templomban lakott Franciaországban, és elsősorban az Egyesült Államokban élő családjával tartotta a kapcsolatot. „Nem tudom, mi történt vele, amit hallok, az borzalmas. De nem voltam vele állandó kapcsolatban, nem tudom, hol él, sem azt, milyen pszichikai állapotban van” – mondta a hírügynökségnek a neve elhallgatását kérő svéd nő, aki szerint érthetetlen, ami történt, miután a férje „nagyon kedves” ember. „Törökországban találkoztunk, szerelmesek lettünk, és Svédországban kezdünk közös életet. Két év után összeházasodtunk, de nem sikerült megkapnia a svéd állampolgárságot, és úgy döntött, elmegy innen. Azért váltunk el, mert én nem akartam elmenni Svédországból” – mondta a nő. Az elkövető 2013 óta a svédországi Trollhättan településen élt, amely a szíriai polgárháború 2011-es kitörését követően jelentős számban fogadott be Szíriából menekülő keresztényeket.

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták: reggel háromnegyed 10 órakor egy fekete rövidnadrágot, fehér edzőcipőt és a fején egy csomóra kötött kék kendőt viselő, üvöltözve rohanó férfira lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, a férfi egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy beavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították.
„Mindenkit meg akart támadni. Elugrottam előle, és akkor egyenesen nekiment egy bácsinak és egy néninek, a bácsit megkéselte” – mondta a Dauphiné Libéré regionális napilapnak Anthony Le Tallec labdarúgó, aki a parkban futott a támadás idején.

„Irreális volt az egész. Üvöltözött, de nem nagyon lehetett érteni, hogy mit. Aztán nekiment a gyerekeknek, majd menekülni kezdett, de közben megérkeztek a rendőrök, akik megpróbálták feltartóztatni anélkül, hogy rálőttek volna. Amikor megértette, hogy csapdahelyzetbe került, egy idős emberre is rátámadt, és akkor a rendőrök lábon lőtték” – mondta egy szemtanú a BFM hírtelevízióban. 

Az elkövető elfogásáról videó is készült: