Kemény válaszcsapásokat ígérnek Amerikának a jemeni húszi lázadók

Kemény válaszcsapásokat ígérnek Amerikának a jemeni húszi lázadók

A NATO Sea Sparrow elnevezésű elhárító rakétájának tesztkilövése az amerikai USS George Washington anyahajóról egy hadgyakorlaton. Képünk csak illsuztráció! (Fotó: U.S. Navy/Lindsay Switzer/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre intenzívebb harcok dúlnak a Vörös-tenger bejáratánál, az Afrika-szarvaként is ismert régióban. A jemeni húszi törzs ugyanis egyre veszélyesebb támadásokat indít a térségben a nyugati hajók ellen, amelyek az Ázsiából, így Kínából származó árukkal az egyiptomi Szuezi-csatornán át érik el az európai vizeket. A Vörös-tenger és a csatorna azért fontos, mert így a kereskedelmi hajóknak nem kell megkerülnie Afrikát, ezzel időt és pénzt takarítanak meg. A támadásoknak egyébként nem csak nyugati hajók vannak kitéve, nemrég egy panamai zászló alatt közlekedő olajszállító tankert is megtámadtak, amely egyébként orosz kőolajat szállított.

A húszi aktivitás azután lett ismét egyre fenyegetőbb, hogy kitört az izraeli-palesztin háború, miután a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász tavaly október 7-én célzott támadássorozatot hajtott végre izraeli célpontok ellen százakat megölve és túszként elhurcolva. A húszik pedig úgy jöttek a képbe, hogy a Hamászt is támogató Irán „ösztönzésére” a jemeni lázadók újra egyre több támadást kezdtek el végrehajtani a térségben elhaladó nemzetközi kereskedelmi hajók ellen. Vélemények szerint a húszi attakok mögött egyrészt az áll, hogy amerikai és nyugati katonai potenciált kössenek le, illetve, közvetetten így kényszerítsék Izrael nyugati szövetségeseit, hogy gyakoroljanak nyomást a zsidó államra egy esetleges gázai tűzszünet, vagy béke érdekében.

Jemenben hosszú évek óta nagyon zavaros a helyzet. Az arab félsziget délnyugati részén fekvő országban évtizedek óta polgárháború zajlik, amely az immár 13 éve indult arab tavasz eseménysorozat idején élékült fel intenzíven. Az alapfelállás szerint a 2011 és 2022 közötti elnök, Abdrabbuh Manszúr Hádi mögött álló, szaúdi vezetésű koalíció feszült egymásnak a túlnyomó többségében síita fegyveres vallási milíciákkal, így az 1990-es évek óta egyre jelentősebb és meghatározóbb húszi mozgalommal.

A radaros megfigyelések egyébként igazolják, hogy a húszi támadások hatékonyak abból a szempontból, hogy egyre több kereskedelmi hajó kerüli el a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát.

Mind az Egyesült Államok, mind az Egyesült Királyság komoly katonai csapásokat helyezett kilátásba, és hajtott már végre a húszi infrastruktúra ellen. A BBC értesülései szerint az térségben állomásozó amerikai haditengerészet egy jemeni főváros, Szanaa melletti repteret vett célba, és egy radarállomást semmisítettek meg. A jemeni média szerint a csapás egy légi támaszpont mellett történt.

A húszik közleményei szerint hatástalanok az amerikai-brit légicsapások. A Reuters hírügynökség és a pánarab al-Dzsazíra hírtelevízióhoz eljutott közleményében a jemeni milícia kemény válaszcsapásokat helyeztek kilátásba Amerikával és szövetségeseikkel szemben. Az iráni külügyminisztérium közben támogatásáról biztosította a húszikat.

Ezzel összefüggésben, a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint folytatódott az izraeli offenzíva az övezetben újabb 135 palesztin halálos áldozatot követelve. Összesítésük szerint az izraeli szárazföldi hadműveletek kezdete óta összesen lassan 24 ezren haltak meg – köztük sok nő és gyerek is –, miközben a sebesültek száma átlépte a 60 ezret.