Kijevi biztonsági szakértő: Veszélyben az ukrán atomerőművek

Kijevi biztonsági szakértő: Veszélyben az ukrán atomerőművek

Fotó: Unsplash/Johannes Daleng

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ukrán nukleáris biztonsági szakértő szerint az orosz katonai invázió növeli az esélyét egy esetleges nukleáris balesetnek. Dimitro Gumenyuk szerint az ukrán atomerőművek elleni közvetlen támadásra nem lehet számítani. A Donyec-medencében azonban nagy számban vannak olyan fegyverek, amelyek nem tudnak nagy pontossággal célozni, így az érzékeny létesítményeket könnyen eltalálhatják. Ha ez bekövetkezik, a szakértő szerint az katasztrófális következményekkel járna nem csupán Ukrajnára, de egész Európára nézve. 

Ukrajnának tizenöt atomreaktora van négy erőműben, a zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai erőművek az ország energiaellátásának 52 százalékát biztosítják. Ezek némelyike, valamint a csernobili tiltott övezetben lévő nukleáris hulladéktároló közel találhatók azokhoz a helyszínekhez, ahová az oroszok haderejük jelentős részét felsorakoztatták. A zaporizzsjai üzem például alig több, mint 240 kilométerre van a donyecki frontvonaltól. 

Gumenyuk hangsúlyozta, hogy bár a közvetlen támadásra kicsi az esély, de a véletlen találatok ugyanolyan katasztrófát okozhatnak. Példaként említette, hogy kedden a luhanszki konfliktusvonal közelében a Shchastya (Stászja)  hőerőmű egy lövedék miatt kigyulladt, ezt követően 40 ezer lakos maradt áram nélkül. Márpedig ezeket a létesítményeket, miként az atomerőműveket sem efféle katonai támadásokra számítva építették. 

A brit székhelyű Konfliktus- és Környezetvédelmi Megfigyelőközpont (CEOBS) is elismerte, van ok aggodalomra Ukrajna 15, elöregedő, szovjet tervezésű atomreaktora miatt. Szerintük a dél-ukrajnai atomerőmű három reaktora és a Zaporizzsja Atomerőmű hat reaktora az a két helyszín, amelyet a legnagyobb valószínűséggel érint az orosz invázió. A zaporizzsjai erőműben körülbelül 80 tonna urán-dioxid található. Gumenyuk szerint ha ezt az üzemet támadás érné, a következmények pusztítóak lennének. A szakértő szerint ennek mértéke meghaladná a csernobili és a 2011-es fukusimai katasztrófa együttes mértékét, „Európa teljesen beszennyeződne”. 

A szakértő arra is figyelmeztetett, a kibertámadások, különösen a csernobili létesítmény elleni kibertámadás a globális biztonságot is fenyegetné.