Kilenc év fegyházbüntetést kapott Navalnij

Kilenc év fegyházbüntetést kapott Navalnij

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencévnyi fegyházbüntetésre ítélték kedden Alekszej Navalnij ellenzéki politikust kedden csalás és igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén a Vlagyimir megyei Pokrovban. 

Navalnijra emellett 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak, és a szabadulása után még további egy évig korlátozzák a szabadságában.

Az ítélet nem jogerős és megfellebbezhető. Az ügyészség eredetileg 13 évi fegyház kiszabását kérte. Navalnij az MTI híradása szerint mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát. A pert jogvédő szervezetek és a vádlott támogatói politikai indíttatásúnak tartják.

Mint korábban megírtuk, Navalnij jelenleg is két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Azután került börtönbe, hogy az Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett büntetését tavaly februárban próbaidő megszegése miatt tényleges szabadságvesztésre módosították.

Navalnijt korábban novicsok idegméreggel mérgezték meg, kómába került, de túlélte. Gyógykezelését Berlinben végezték,.