Kilépnek az oroszok a nemzetközi űrprogramból

Kilépnek az oroszok a nemzetközi űrprogramból

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2018 őszén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz már április elején figyelmeztette a nemzetközi partnereket: ha országaik nem vonják vissza az Oroszországot sújtó szankciókat, el fogják hagyni a Nemzetközi Űrállomást. Szombaton beváltották fenyegetésüket.

Egy éves felmondási idővel kilép a Roszkozmosz a Nemzetközi Űrállomást üzemeltető nemzetközi űrpartnerségi programból, írta meg a Bloomberg, noha az orosz misszió a fedélzeten fog maradni 2024-ig. Az űrállomás 1998. novembere óta működik, várhatóan 2030 végéig, amikor is a Csendes-óceán déli része fölé irányítják, és ott a súrlódási hőhatás miatt a tervek szerint nagyobbik része még az atmoszférában elég.

Ha a tervek szerint folytatni akarják az űrállomás üzemeltetését, úgy a NASA által irányított partnerszervezeteknek minden bizonnyal a magán-űrcégek szolgáltatásait kell majd megfizetniük, hiszen az amerikai űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta az orosz Szojuz-űrhajók jelentik a kapcsolatot a Föld és az űrállomás között. A legutóbbi alkalommal már Elon Musk SpaceX cége vitt fel három amerikai és egy olasz asztronautát az űrállomásra.

„A döntést meghoztuk, és azt nem vagyunk kötelesek nyilvánosan megindokolni. Egy dolgot mondhatok ezzel kapcsolatban: kötelezettségeinket teljesítve a kilépésünkről egy évvel korábban szólni fogunk partnereinknek”, mondta Dimitri Ragozin, a Roszkozmosz igazgatója, hozzátéve, hogy a kilépés végleges dátumáról az orosz kormány dönt.

Ragozin már április elején kilátásba helyezte egy Twitter-üzenetben, hogy amennyiben a nyugati országok nem függesztik fel az Oroszországra Ukrajna lerohanása miatt kivetett szankciókat, akkor ki fognak lépni a nemzetközi programból. A Nemzetközi Űrállomáson való együttműködés azon kevés olyan terület volt mindezidáig, ahol a nyugati országok és Oroszország a közös cél érdekében békésen dolgozott együtt, ezzel a lépéssel tovább távolodik egymástól a nyugati világ, illetve Oroszország.