Kínai főtanácsadó: A vuhani hatóságok nem mondták meg az igazságot

Kínai főtanácsadó: A vuhani hatóságok nem mondták meg az igazságot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A vuhani hatóságok nem nagyon mondták el akkoriban az igazságot” – mondta a koronavírus-járvány első gócpontjának számító kínai városról Csung Nan-san, a kínai kormány egyik fő egészségügyi tanácsadója, és a Covid-19 elleni küzdelem egyik arca a CNN-nek adott interjúban, melyet az Index szemlézett magyar nyelven. Csung sikerrel vezette 2003-ban a SARS elleni kínai fellépést.

Csung azt mondta, hogy a vuhani hatóságok a járvány kezdetén sokáig hallgattak, és az is gyanús lett neki, hogy a hivatalosan jelentett esetszám több mint tíz napon át 41 maradt. Végül Csung javaslatára zárták le Vuhant január 23-án, és a karantént csak 76 nappal később oldották fel. A pekingi vezetés korábban is a vuhani helyi vezetés felelősségét próbálta hangsúlyozni a járvány elszabadulásában.

Csung arról is beszélt, hogy egy második hullám veszélye igen nagy, mert Kínában is a lakosság elenyésző része esett át a fertőzésen eddig. Csung elmondta, hogy három kínai vakcinával is klinikai teszteket végeznek, de szerinte „a tökéletes megoldás” akár évekre is lehet még.

Kínában hivatalosan 82 947 regisztrált fertőzött van, 4633-an haltak bele a betegségbe. Azonban korábban többen is megkérdőjelezték a kínai számokat, és az amerikai kormány is az adatok eltussolásával vádolta meg Pekinget.

Kína az első hullám után lassacskán újraindította a lezárt részeket, de miután új fertőzések ütötték fel a fejüket az elmúlt hetekben, úgy döntöttek, hogy Vuhan mind a 11 millió lakosát letesztelik.

Közben bejelentették, hogy több mint 8 ezer ember van karanténban az északkeleti Sulan városában. A Csilin tartománybeli város az új esetek egyik gócpontja Kínában. Szombaton öt új megerősített koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük ketten külföldről érkeztek, hárman viszont Csilinben kapták el a betegséget.

A CNN szerint a múlt héten háborús időkre emlékeztető intézkedéseket hoztak Sulanban, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, az állami média alapján pedig a Kommunista Párt helyi vezetőjét leváltották.

Címkék: Kína, koronavírus, Vuhan