Kísérleti jelleggel fizetni kell majd a Velencébe utazásért

Kísérleti jelleggel fizetni kell majd a Velencébe utazásért

Velence (Fotó: Unsplash/Henrique Ferreira)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A turizmus korlátozása érdekében Velence kísérleti jelleggel bevezeti, hogy napi öt eurót fizetni kell majd a városba lépésért – jelentette be Luigi Brugnaro polgármester római sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint egyelőre huszonkilenc napon lesz érvényben a döntés, idén április 25. és 30., május 1. és 5. között, május összes hétvégéjén, június 8-tól a hónap összes hétvégéjén, valamint július 6-7-én és 13-14-én.

A városba érkezőknek előre kell belépőjegyet foglalniuk egy többnyelvű regisztrációs oldalon (cda.ve.it). Az öt eurót minden 14 évnél idősebb látogatónak ki kell fizetnie, ha 8:30 és 16 óra között érkezik. A szállást foglalóknak fizetni ugyan nem, regisztrálni viszont szintén kell. Mentességet kapnak a velencei lakosok, a Velencében születettek, a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából érkezők, a hatóságok tagjai és még néhányan. Belépőkapuk ugyan nem lesznek, viszont a regisztrációt és a díj befizetését a rendőrség és más ellenőrök vizsgálják majd, büntetésként pedig ötventől háromszáz euróig terjedő összeget is kiszabhatnak majd.

Luigi Brugnaro polgármester szerint ezzel vissza akarják szorítani a látogatók számát, védenék és élhetőbbé tennék Velencét. Szerinte ezzel talán elkerülhető, hogy egyszerre több száz olasz vagy épp kínai csoport érkezzen. A polgármester szerint a turizmus nem azt kellene jelentse, hogy a látogatók bolyonganak és fényképezgetnek, ők olyan turistákat szeretnének, akik az értékekért mennek. Brugnaro elismerte, hogy népszerűtlen döntésről van szó, mindenesetre ettől még lehet, ünnepnapokon emelnek is majd a belépő árán. Azzal érvelt, hogy a következő tíz évre Velencének 150 millió eurós állami támogatás jut, de a város fenntartása jóval többe kerül. Példaként említette, hogy a csatornákban lévő cölöpöket minden második évben le kell cserélni.

A polgármester hozzátette azt is, hogy ő sem Velencében lakik, és ha nem munka miatt megy, hanem családjával sétálna egyet, akkor neki is fizetnie kell majd, méghozzá jó előre.