Koronavírus-ellenes medálokkal próbálkozik egy román város

Koronavírus-ellenes medálokkal próbálkozik egy román város

A termék, ami állítólag 1,3 méteres sugarat von viselője köré. Fotó: Pure O2 oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincezer euróért vett egy román város olyan koronavírus-ellenes talizmánokat, amelyek azt ígérik, védőburkot vonnak a tulajdonosuk köré – derült ki a Digi24 híradásából. Voluntari önkormányzata annak ellenére költött jelentős mennyiségű közpénzt a beszerzésre, hogy a medálok hatékonyságát nyilvánvalóan semmi nem igazolja, és azok használatát az országos vagy az uniós gyógyszerügynökség sem hagyta jóvá.

A fővárostól nem messze fekvő Voluntariban két cég, egy fuvarozási és egy egészségügyi vállalat alkalmazottai is megkapták a talizmánokat, összesen hatszázan dolgoznak ezen a két helyen. Elsőként a BuletindeBucurești.ro írt a beszerzésről, a Digi24 ezután kereste fel a vállalatoknál dolgozókat, hogy a medálról érdeklődjön náluk.

A Serviciul Transport Voluntari nevű szállítmányozási cégnél 330 ember dolgozik, mégis egyenesen 930 talizmánt vettek szeptemberben, mindezt 135 ezer lejnyi értékben. A medál a hivatalos leírás szerint 1,3 méteres sugarat von a viselője köré, így védve őt a koronavírustól. De azt is ígérik, hogy a termék megtisztítja és fertőtleníti a hatókörébe tartozó tárgyakat is. A cég szerint nincs probléma azzal, hogy a termék használatát nem hagyta jóvá az Európai Unió sem, ugyanis szerintük a Medalion PURE O2 – Solid Pack nem esik az orvosi eszközök kategóriájába, ezért nem is szükséges ilyen jóváhagyást kérni rá. Az Europa FM szerint egyébként a cég menedzsmentje azt is mondta, végső kétségbeesésében szerezte be ezeket a termékeket.

Valeria Herdea háziorvos eközben örült volna, ha a polgármester inkább a helyi iskolákat vagy orvosi ügyeleteket támogatja, mert nekik például nincs semmiféle lehetőségük az ingyenes tesztelésre. Herdea azt javasolja, senki ne vegyen be mindenféle antibiotikumokat orvosi jóváhagyás nélkül, ne használjanak például az ivermectint a koronavírus ellen, és olyan kezelésekre se hagyatkozzanak, amiknek nincs tudományos alapjuk.

Egy sofőr a Digi24-nek azt mondta, ő nem kapott ilyen medált, de nincs is szüksége rá, mert születésétől fogva megvan a kellő immunitása. Egy egészségügyi alkalmazott azt válaszolta, ő nem hisz a hasonló dolgokban, megkapta viszont a vakcinát, és ezt tartja az egyetlennek, ami megvédheti őt. Egy másik sofőr azt válaszolta, megkapta a talizmánt és az szerinte védi is őt, remekül érzi magát. Sajnos azt viszont hiába várták tőle, hogy megmutassa ezt az értékes eszközt, mert pont otthon felejtette.

Mint a cikk megjegyzi, Voluntari városában is alacsony, 36 százalékos az átoltottság, ezer főnként pedig 19 fertőzöttet regisztrálnak az elmúlt időszakban.