Kőrösi Csaba, az ENSZ-közgyűlés elnöke megtisztelőnek érzi a feladatot

Kőrösi Csaba, az ENSZ-közgyűlés elnöke megtisztelőnek érzi a feladatot

Kőrösi Csaba az ENSZ-közgyűlés előtt tart beszédet (Fotó: ENSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsősorban Magyarország számára megtiszteltetés az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztja - mondta Kőrösi Csaba, a közgyűlés kedden megválasztott elnöke az M1 Híradónak nyilatkozva. Kedd délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta az MTI-t, hogy az ENSZ Közgyűlése közfelkiáltással megválasztotta a 77. ülésszak elnökét New Yorkban. Szeptembertől egy éven át Kőrösi Csaba lesz az ENSZ Közgyűlésének elnöke.

Kőrösi Csaba az M1-nek azt mondta: neki is különleges megtiszteltetés, egyben kihívás a pozíció. Az ENSZ Közgyűlése az ENSZ legmagasabb fóruma, amelynek fő feladata annak a meghatározása, hogy "milyen irányba menjen a világ". Azért különlegesen fontos ez a megbízatás - tette hozzá -, mert olyan összetett a mostani válság, amelyre nem volt példa az utóbbi negyven évben - emelte ki Kőrösi Csaba.

Az M1 aktuális csatorna Híradójában azt mondták: az új elnöknek várhatóan fontos szerepe lesz a világpolitikai és a világpiaci folyamatok alakításában. Kőrösi Csaba 2010 és 2014 között nagyköveti rangban vezette Magyarország New York-i állandó ENSZ-képviseletét, majd a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságát vezette.

Az ENSZ-közgyűlés rendes ülésszaka minden év szeptemberében kezdődik. A rendes ülésszak kezdete előtt legalább három hónappal választják meg a közgyűlés elnökét, 21 alelnökét és a közgyűlés hat főbizottságának elnökét. A közgyűlés elnöki posztját az elmúlt egy évben a török Volkan Bozkir töltötte be.

Az ENSZ-közgyűlés elnökének feladatai közé tartozik többi között a közgyűlés üléseinek megnyitása, lezárása, valamint elnöklése. Javaslatot tesz az elnök a szeptemberi általános vita témájára, illetve informális tematikus üléseket is összehívhat, amelyeken lehetőség van szakértők meghallgatására, új témák megvitására, vagy éppen ellentmondásos kérdések áttekintésére. Külön közgyűlési határozatok alapján magas szintű üléseket (állam- és kormányfői, miniszteri szintűeket) is összehívhat és elnökölhet. Az ENSZ történetében eddig egy magyar elnöke volt a közgyűlésnek, 1982-83-ban, amikor Hollai Imre, akkori külügyminiszter-helyettes töltötte be ezt a pozíciót.

 

Címkék: ENSZ, Kőrösi Csaba