Leállították az oroszok a Krími híd forgalmát, miután Zelenszkij katonai célpontnak nevezte

Leállították az oroszok a Krími híd forgalmát, miután Zelenszkij katonai célpontnak nevezte

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideiglenesen leállították a forgalmat az orosz hatóságok a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími hídon szombaton délelőtt, nem sokkal azután, hogy az ukrán elnök közölte: a híd háborút szül, nem békét, és katonai célpontnak nyilvánította.

A Telegram-csatornára felkerült hatósági üzenet szerint ideiglenesen megtiltották a járművek mozgását a Krími hídon. A hídon és az ellenőrzési zónában tartózkodókat nyugalomra kérik, és arra, hogy kövessék a közlekedésbiztonsági személyzet utasításait. A hídon hétfőn történt robbanásokban két civil vesztette életét, és a közúti átkelő egy részén le kellett állítani a forgalmat, amely azóta újraindult.

A TASZSZ beszámolója szerint a hatóságok ajánlásokat dolgoztak ki a Krími hídon közlekedő autósoknak, hogy mit kell tenniük riasztás esetén. Így például a járművezetőknek többek között azt tanácsolják, hogy kövessék a hangszórórendszer utasításait, ne hagyják el az autót, ne hajtsanak végre veszélyes manővereket és a kijárat felé hajtsanak, továbbá arra kérik őket, hogy „ne készítsenek felvételeket az eseményekről és azt ne terjesszék az interneten”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadások után kijelentette: a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi híd „háborút hoz, nem békét”, ezért katonai célpont. Arról is beszélt, hogy a közúti és vasúti híd „nem csak egy logisztikai út”. „Ez az útvonal a háború lőszerrel való ellátására szolgál, és ez napi szinten történik. És ez militarizálja a Krím félszigetet – idézi az elnököt a The Guardian. Zelenszkij az amerikai aspeni biztonsági konferencián videókapcsolaton keresztül beszélt erről.