Megvédte a brexites kampánygurut Boris Johnson brit miniszterelnök

Megvédte a brexites kampánygurut  Boris Johnson brit miniszterelnök

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dominic Cummings politikai főtanácsadó megsértette a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedéseket, miután kiderült, hogy annak ellenére utazott Londontól több mint 400 kilométerre északra, hogy közben házi karanténban kellett volna ülnie. Az ügy vasárnapra komoly belpolitikai viharrá szélesedett, és Cummings lemondását követelte az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is. 

A rendkívül befolyásos, radikálisan EU-szkeptikus Dominic Cummings a feleségével és gyermekével együtt március végén autózott Durham megyébe, szülei birtokára, jóllehet a Downing Street előző nap azt jelentette be, hogy a főtanácsadó a Covid-19 betegség tüneteit észleli magán és a kormány előírásainak megfelelően kétheti karanténba vonult.

Boris Johnson, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta vasárnap este a Downing Streeten, elmondta: Cummingsnak nem volt más választása, mint elutazni északra, mivel gondoskodnia kellett gyermeke elhelyezéséről arra az esetre, ha őt és feleségét a koronavírus-fertőzés ágyhoz köti. Szerinte Cummings felelősségteljesen és megfelelő integritással cselekedett.