Lelőtték az ismert amerikai videós újságírót Kijev közelében

Lelőtték az ismert amerikai videós újságírót Kijev közelében

Fotó: az ukrán rendőrség Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életét vesztette a korábban a New York Timesnak is dolgozó, ismert amerikai televíziós újságíró és dokumentumfilmes Brent Renaud Kijev közelében – értesült a The Guardian. 

A hírt a brit lap szerint helyi rendőrség parancsnoka is megerősítette. Az 51 éves Brent Renaud videós újságíró akkor kapott halálos találatot, amikor az orosz erők tüzet nyitottak egy autóra Irpiny közelében. A támadást követően egy másik újságírót is kórházba szállítottak.

Mostanra további részletek is kiderültek: Irpinyben egy hídon, az újságírók a menekültekről készítettek felvételeket, majd egy autóba szállva egy másik hídhoz indultak, hogy ott is filmezzék a menekülőket. – Egy ellenőrző ponton átkelve lőni kezdtek ránk, megfordultunk, de hiába, Brent Renaud barátomat nyakon lőtték – nyilatkozta Juan Arredond, a meggyilkolt Renaud kollégája egy Twitter-felvételen, amelyről a BBC számol be. Az amerikai újságíró azt nem tudta, pontosan mi lett Renaud-val, mert kórházba szállították.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Renaud meggyilkolása következményeket von maga után Oroszországgal szemben. A politikus arról is beszélt, konzultálni fognak az ukrán tisztviselőkkel, hogy kiderítsék, hogyan történhetett mindez.

Időközben a CNN arról számolt be, hogy a kijevi regionális rendőrség hivatalosan is bejelentette, az amerikai újságírót az orosz erők ölték meg. A rendőrség a holttestről és amerikai útleveléről készült fotót tett közzé bizonyítékként.

Brent Renaud számos díjjal kitüntetett televíziós újságíró és dokumentumfilmes volt. Az IMDB-n szereplő életrajza szerint az elmúlt két évtizedben bátyjával, Craig Renaud-val számos közös filmes és televíziós munkájuk volt, sokszor forgattak konfliktuszónákban, például az iraki és az afganisztáni háborúban, illetve természeti csapások helyszínén, mint a haiti földrengés. Többször jelölték őket Emmy-díjra. 

A The Telegraph azt közölte: Renaud korábban csakugyan a New York Times-nak dolgozott, de most nem az amerikai lap  megbízásából tartózkodott Ukrajnában, ugyanakkor a Kyiv Post kiposztolta a Renaud újságíró igazolványáról készült képet, amelyen a New York Times újságírójaként szerepelt. Az amerikai lap azonban egy Twitter-posztban tisztázta, volt újságírójukról van szó: Renaud időről időre valóban írt a lapba, de legutóbb 2015-ben jelentettek meg cikket tőle, és most sem nekik dolgozott. Ezzel ellentétes híresztelés azért kezdett terjedni, mert Renaud olyan sajtóigazolványt viselt, amelyet évekkel korábban kapott a New York Times-tól.