Lemond a Srí Lanka-i elnök

Lemond a Srí Lanka-i elnök

Könnygázzal oszlatják a Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök lemondását követelő tüntetőket Colombóban 2022. július 9-én. Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. (MTI/EPA/Csamila Karunaratne)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő szerdán lemond Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő – közölte Japa Abejvardena házelnök. Az elnök azt követően egyezett bele a távozásba, hogy szombaton tüntetők megrohamozták elnöki palotáját.

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert.

Korábban lemondását ígérte be Ranil Vikremeszinghe kormányfő is, akinek szintén betörtek a colombói házába, és felgyújtották a rezidenciát. A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség. A kormányfő lemondását ahhoz kötötte, hogy valamennyi párt egyezzen meg az új kormány alakításában.

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.

Az ázsiai szigetország több mint hetven éves fennállása során először csődbe jutott, ennek egyik következményeként, a devizahiány miatt az országban hiány van élelmiszerből és nincs üzemanyag-ellátás sem.

(MTI)