Lemond Annegret Kramp-Karrenbauer, kancellár sem lesz

Lemond Annegret Kramp-Karrenbauer, kancellár sem lesz

Annegret Kramp-Karrenbauer (Fotó: Facebook/CDU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke – jelentették német hírportálok.

CDU-s körökből származó értesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő – 2021 őszére tervezett – szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Tervei szerint a vezetésével az idén nyáron megszervezik a kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, és a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

Az AKK-nak becézett politikus lemondásának köze van a türingiai eseményekhez is. Vagyis, hogy az FDP-s Thomas Kemmerichet úgy választották titkos szavazással miniszterelnökké a múlt héten, hogy az AfD és a CDU politikusai is rá szavaztak. Ezt követően kitört a botrány, Angela Merkel pedig új választások kiírására szólított fel, Kemmerich pedig lemondott. „A CDU egyes részeinek tisztázatlan kapcsolata van az AfD-vel és a szélsőbalos Die Linkével” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer hétfőn a párt elnöksége előtt a Welt szerint. Azt mondta, ő szigorúan ellenzi a velük való együttműködést.

Azt is világossá tette, hogy szerinte a pártelnökség és a kancellárjelöltség összetartozik, ugyanannak a politikusnak kell irányítania a párt munkáját és vezetni a kereszténydemokratákat a választási küzdelemben. Angela Merkel kancellár, a CDU előző elnöke köszönetet mondott Annegret Kramp-Karrenbauernek munkájáért, és arra kérte, hogy folytassa tevékenységét a szövetségi kormány tagjaként. A bejelentés után közvetlenül senki sem jelezte, hogy megpályázza a pártelnökséget és a kancellárjelöltséget.

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben. Pártelnöki tevékenysége idején a CDU választói támogatottsága nem erősödött. Személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.