Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője

Képünk csak illusztráció. Ukrajnai háború. A lebombázott épület eredetileg egy iskola volt (Fotó: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali hatállyal lemondott pozíciójáról az Amnesty International ukrajnai vezetője, miután a jogvédő szervezet azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy megsértik a nemzetközi humanitárius jogokat – idézi a 24.hu a The Guardian hírét.

Okszana Pokalcsuk a Facebookon azt írta, a jelentés közzététele előtt többször is egyeztetett az Amnesty International képviselőivel annak tartalmáról, de megjegyzéseit törölték és teljesen figyelmen kívül hagyták.

– Ha nem egy olyan országban élsz, amit megszálltak és darabokra szakítják, akkor talán nem érted meg, milyen elítélni a védekezők hadseregét. Egyetlen nyelvben sem léteznek arra szavak, amivel le lehetne ezt fordítani azok számára, akik nem érzik át ezt a fájdalmat – fogalmazott.

A jelentést egyébként Volodimir Zelenszkij elnök mellett nyugati diplomaták is kritizálták.

A riportban főként azért bírálták az ukrán hadsereget, mert lakott területeken, többek közt elhagyatott épületekben és iskolákban állomásoznak, amivel veszélybe sodorják a civil lakosságot. A jelentést a Kreml által irányított orosz média arra használta fel, hogy bizonyítsák azokat az állításokat, miszerint az orosz erők csak katonai célpontokat vesznek célba Ukrajnában.