Azzal vádolnak Amerikában egy magyart, hogy az oroszoknak akart katonai technológiát szerezni

Azzal vádolnak Amerikában egy magyart, hogy az oroszoknak akart katonai technológiát szerezni

A San Franciscó-i nemzetközi repülőtér (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztattak egy magyar állampolgárt San Franciscóban, aki a gyanú szerint tiltott amerikai katonai rádiókommunikációs eszközöket próbált Oroszországba juttatni – közölte az Amerikai Egyesült Államok Ügyészi Hivatala még hétfőn.

A 46 éves H. Bence a nyilvánosságra hozott vád szerint összeesküvésben vett részt, hogy engedély nélkül, illegálisan exportáljon amerikai eredetű rádiótávközlési technológiát orosz kormányzati végfelhasználóknak. Az ügyészsi hivatal közleménye szerint H. 2024. augusztus 23-án, a kaliforniai San Francisco nemzetközi repülőterére való megérkezésekor tartóztatták le. Egyrendbeli, a 2018. évi exportellenőrzési reformtörvény (ECRA) megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják. A gyanú szerint H. és mások egy nemzetközi beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az oroszországi Kurszk régióban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. A gyanú szerint H. maga gondoskodott arról, hogy amerikai rádiótávközlési technológiát vásároljon, és azt Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül csempéssze az orosz kormányzati végfelhasználóknak.

A gyanú szerint legalább 2023 januárjától kezdődően H. és a hálózatához tartozó személyek tárgyalásokat kezdeményeztek egy kis amerikai rádióforgalmazó vállalattal arról, hogy amerikai gyártású, katonai minőségű rádiókat és tartozékokat szerezzenek be és exportáljanak Oroszországba. A termékeket H. egy lettországi szállítmányozón keresztül szándékozott Oroszországba szállítani. Az összeesküvés részeként H. 200 darab katonai minőségű rádiót vásárolt, és azokat Oroszországba kívánta exportálni. Nem járt sikerrel, mivel az amerikai vám- és határvédelem visszatartotta a szállítmányt, megakadályozva, hogy a rádiók tiltott orosz végfelhasználók kezébe kerüljenek.

 

Címkék: ukrajnai háború